Buraya Reklam Verebilirsiniz

Gebeliğin 8. Ayı

(29—32. haftalar)

Bebek bu dönemde her hafta yaklaşık 250 gr alır . 30. hafta sonunda ağırlığı yaklaşık 1500 gr, boyu ise 25 cm dir.

30 . hafta sonunda bebeğin solunum eksersizleri başlar.

31. haftada erkek bebeklerde testisler skrotuma(böbreklerin yanından) iner,kız bebeklerde ise klitorisi lobiumlar kapatamaz.Bebeğin bu aylarda erken doğumu olursa henüz akciğerler gelişmediği için yoğun bakım gereklidir,ventilatör  ihtiyacı olabilir.

32.haftadan itibaren bebek hareketlerinde azalma söz konusudur.2 saatte 10 hareketten az olan hareket düşüşü ve bebek hareketlerinnde ani yokluk doktorunuza baş vurmanızı gerektirir.

32. haftada doğan bebeklerin hemen hepsi yaşar.

8. ayda anne

Annenin kalp atışları %20 oranında daha hızlıdır.Annede varis,hemoroid,,spider venler oluşabilir.Bunlar büyüyen bebeğin karın içindeki büyük damarlara yaptığı bası nedeniyle gelişir ve doğumdan bir süre sonra tamamen ortadan kalkar.sabahları göz kapaklarında ve yüzde şişmeler,solunum hızında artış görülür.

Hormonal nedenlerle ve kan akışında  ,süt bezlerinde artış nedeniyle memelerde büyüme olur.bu haftalarda yalancı doğum sancıları devam eder.

Gerçek doğum sancısı dinlenerek geçmez ,giderek şiddeti ve hızı artar, vagenden koyu kıvamlı bir akıntı , kanama yada su gelmesi  eşlik edebilir sancıya.Uterusun basısı nedeniyle öksürme .gülme gibi durumlarda idrar kaçırma olabilir.İdrar yolu enfeksiyonları riskine karşı dikkatli olamalıdır.

Bu dönemlerde oluşabilecek ani vaginal kanamalarda dikkatli olmalı ve doktora baş vurmalıdır.

Gebelikte anne de derinin gerilmesine ve kortisol adlı hormonun derideki elstik lifleri zayıflatmasına bağlı olarak karın derisi, üst kol , bacaklar, kalçalarda kalın pembemsi çizgiler oluşur.Doğum sonrası bu çatlaklarda renkte açılma olur ancak  tamamen yok olmaz.

Bu ayda gebenin son kontrolunda kilo ölçümü,gerekli idrar tahlilleri,pulis-uterus arası ölçümü,kan basıncı ölçümü,bebeğin kalp atışının doppler ile dinlenmesi izlenmelidir.

Bu dönemde riskli durumlar:::.

Uterusda saatte altıdan fazla gelişen ağrılar,

Vajinal kanama,

Sürekli veya şiddetli baş ağrısı ve birlikte bulantı, kusma,bulanık görme,

Şiddetli abdominal ağrı,

Bacaklarda şişlik ile birlikte ağrı ve kırmızılıklar,

Yüksek ateş

Ateşle birlikte bulantı, kusma,

Kanama ,ateşle birlikte ağrı

Vajenden sulu , bol akıntı,

Görmede bulanıklık,değişiklik

Oluştuğu durumlarda acilen doktorunuza görünmelisiniz.


  1. Gebeliğin 1. Ayı
  2. Gebeliğin 2. Ayı
  3. Gebeliğin 3. Ayı 
  4. Gebeliğin 4. Ayı 
  5. Gebeliğin 5. Ayı 
  6. Gebeliğin 6. Ayı 
  7. Gebeliğin 7. Ayı 
  8. Gebeliğin 8. Ayı 
  9. Gebeliğin 9. Ayı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.