Buraya Reklam Verebilirsiniz

Gebeliğin 2. Ayı

Bebeğin değişmekte ve gelişmekte olduğu 5-8 . haftalardır.Bebeğin hücreleri farklılaşarak özel  fonksiyonlar üstlenmeye başlar.Böylece bebeğin dış görünümünün ana hatları oluşmaya başlar.

5. haftadan itibaren ana hatlarıyla vücut yapısı oluşmaya başlar. Embriyo üç tabakadır ve tüm dokular ,organlar bu tabakalardan gelişir.Omurga,beyin,omurilik,omurilik sinirleri en üst tabakada oluşan olukdan gelişir.Ve bu oluk tüm bunların oluşması için noral tüpü oluşturmak için kapanır.

Kalp ve dolaşım sistemleri embriyonun orta tabakasından oluşur.bebeğin kalp atışları döllenme sonrası 21-22 . günlerde başlar ve ancak ultrason muayenesinde kalp atım hareketleri izlenebilir.Böylece dolaşım başlar.

Akciğerler,idrar torbası ve bağırsaklar iç tabakadan gelişir.Diğer organlar bu yapıların gelişiminden sonra şekillenir.Gebeliğin 5. haftasında bebek yaklaşık 1,5 mm bir kalem ucu büyüklüğündedir.

6. haftada bebeğin hızlı gelişimi devam eder.boyutları yaklaşık üç katı artar.Yüz belirmeye başlar.Bebeğin sırt bölümünde yerleşen noral tüp tamamen kapanır.Beyin hızla büyür ve başı doldurur.Beynin özel bölümleri gelişir.bağ doku,omur ve kaslar oluşur.Kol ve bacakların küçük kemikleri görülebilir.Bebek yaklaşık 3 mm dir.

7. haftada bebekle plasenta arasındaki bağ olan göbek kordonu açıkça görünür.Bebeğin yüzü daha belirginleşir.küçük burun delikleri,ağız açıklığı,göz rengi ve kulak yapıları görülebilir.Kol,bacak,el ve ayakları şekillenir.bebeğin büyüklüğü yaklaşık 8,5 mm dir.

8. haftada el ve ayak parmakları birbirine yapışık da olsa şekillenmiştir.Kol,bacak,diz,dirsek ve bilekler açıkça görülebilir.Üst dudaklar ,burun ve kulaklarda belirginleşmiştir.Sindirim kanalları gelişim gösterirken kalp ve dolaşım tam gelişme gösterir.Bebeğin kalbi bu dönemde dakikada 150 kez atar  ve bebek artık 12,5 mm dir.

Bu dönemde annede bulantı,kusma ,mide yanması,uykusuzluk,halsizlik,sık idrara çıkma gibi sorunlar sık görülür.Bu yakınmalar vücutta artan hormon düzeyi ile ilgidir.Aynı zamanda kan damarları genişlemesine bağlı kalp daha hızlı ve kuvvetli çalışır buda halsizlik,yorgunluk ,baş ağrısı oluşturabilir.

Artan progesteron ve ostrojen hormonuna bağlı göğüsler büyür, süt bezleri genişler.Göğüs uçları genişler ve koyulaşır .Göğüslerde hassasiyet,gerginlik ve dolgunluk olur.


  1. Gebeliğin 1. Ayı
  2. Gebeliğin 2. Ayı
  3. Gebeliğin 3. Ayı 
  4. Gebeliğin 4. Ayı 
  5. Gebeliğin 5. Ayı 
  6. Gebeliğin 6. Ayı 
  7. Gebeliğin 7. Ayı 
  8. Gebeliğin 8. Ayı 
  9. Gebeliğin 9. Ayı 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.