Buraya Reklam Verebilirsiniz

Stres Kilo Aldırır mı ? Kilo ve Stres

Stres pek çok insanda içerisinde bulunduğu durumlardan meydana gelen bir olgu olsa da, özellikle çalışan bayanlarda çok daha fazla görünmektedir. Peki stres gerçekten kilo aldırıyor mu ? Stres kilo almaya neden mi ? Yoksa bahane mi ?

Stres Kilo Yapar mı ?
Aslında pek çok kişi bu sorunun cevabını tahmin edebiliyor. Evet stres kilo almamıza neden oluyor çünkü stres büyük bir ''kilo tetikleyicisi'' .. Stres yapmak sadece kilo almanıza değil beraberinde pek çok psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Baş ağrısı, hipertansiyon, ülser, depresyon,kanserden bağışıklık bozukluklarına kadar. Fakat genel olarak sadece kilo ile ilgili bağına bakacağız.

Stres zamanında insanlar umursamaz olup kafa dağıtmak ya da kendilerini daha iyi hissetmek için ihtiyaçlarından daha fazla gıda tüketmeye eğilim gösterirler. Özellikle abur-cubur denilen yüksek oranda şeker içeren ya da yağlı gıdaların tüketimi artar. Bu da kilo almanıza neden olur. Eğer stresi yönetemeyen biri iseniz, sağlıklı beslenemez ve kilonuzu da kontrol edemezsiniz.

Stresin en çok etkilediği organlarımızdan birisi beyindir. Beyin metabolizma ve beslenme bakımından aktif bir organ olduğu için açlığı ve tokluğu yönetme, yemek yemeyi düşünme ve yeme alışkanlıkları beyinle bağlantılıdır. Bu durumda stresten en çok etkilenen organımız da beyin olduğu için, sofraya her oturduğumuzda kendimizi rahatlatmak için daha fazla yiyiyoruz. Stres topu yutmak dedikleri işte bu olsa gerek.

Peki stres kilo aldırıyorsa ne yapmalıyım ?
Menopoza giren bayanlar, adet öncesi gerginliği olan bayanlar, çocuğundan, sevdiği birinden ayrı düşünler, mutsuz ya da endişeli olanlar (özellikle kadınlar) karbonhidrat içeren gıdalara (çikolata, şeker,dondurma,makarna vs..) daha çok yönelmeye başlıyor. Çünkü karbonhidratlar kaygıyı azaltmaya yarıyor ve mutluluk hissi veriyor. Dolayısıyla stres zamanında bu gıdalara eğilim artıyor. Sorun stres zamanı ne yapmalıyım dan çok strese girmemeye çalışmak, stresten uzak durmak.

Stresten kurtulmak için ya da stres zamanı kilo alımını durdukmak için düzenli beslenme oldukça önemlidir. Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, 3 saat arayla öğün atlamadan günde 5-6 kez öğüne denk gelen gıda tüketiminin yapılmasının önemli olduğunu vurgulamaktadır. Az fakat sık sık yemenin daha sağlıklı olduğunu ve mutlaka egzersiz yapmanın gerektiğini de ilave eden Elmacıoğlu stresten kaçınmak gerektiğini de yineledi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.