Uykusuzluğunuza çare mi arıyorsunuz ? Uykusuzluk sorununu çözecek 10 maddeye göz atabilirsiniz. Uykusuzluğunuza çare olacak bu yazımıza gelin bir göz atalım.
- Vücut ısınızı yükseltecek naylon pijama ve battaniyeden uzak durun.
- Yatak odanız öğleden sonra güneş almaya ve havalandırılan bir oda olmalı.
- Uykuya daha kolay dalabilmeniz için yatak odanızın karanlık olması gerekir.
- Klima kullanabilirsiniz fakat odanızı soğutmak yerine ideal ısıda tutmaya çalışın.
- Yatak odasında bilgisayar, televizyon, kitap bulundurmayın. Kurutulan çamaşırları da bulundurmayın.
- Uyumadan 3 saat kadar önce yemek yemeyi bırakın.
- Sporu akşam saatlerinden önce yapmaya çalışın. Çünkü akşam saatlerinde yapılan spor adrenalinizi yükselterek uykuya dalmanızı zorlaştırabilir.
- Yatakta derin düşüncelere dalarak günün muhasebesini ya da ertesi günün planlarını yapmayın.
- Çocuklarınız varsa uykudan önce onlara oyun oynatmayın. Çünkü adrenalinleri yükselir ve uyuyamazlar.
- Yatmadan önce ılık bir duş almak uyumanızı kolaylaştırır.
Yukarıdaki bilgiler yanı sıra birde sizlerle Aktüel dergisinin, 21 Mart Dünya Uyku Günü için Türkiye'ye Yataş'ın davetlisi olarak gelen Amerikalı Sleep to Live Institute'den uyku uzmanı Robert Oexman ile yaptığı röportajın öne çıkan konularını sizin için düzenledik.
Uykunun yaşamımızdaki önemi nedir ?
Yapılan araştırmalarda yeteri kadar uyku alamayan kişilerin, felç, kalp krizi, diyabet, hafıza sorunları, ağrılar ve stresle baş edememe gibi sorunların çıkma olasılığının çok daha fazla olduğunu göstermektedir.
Uyanık olan bir kişinin uyanık olduğu her iki saat için bir saat uyuması gerekir ifadesi doğru mu ?
Bu ifade doğru çünkü bir insanın ortalama her gün sekiz saat uyuması gereklidir. Bu da bir günün üçte birine denk gelmektedir. Günlük uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir. Bireyler gündüz saatlerindeki aktivitelerine ve uyanıkken yaptıkları işlerin yoruculuğuna bakarak yeterli derecede uyku alıp almadığına karar verebilmelidir.
Işık açıkken ya da televizyon karşısında uyumak zararlı mıdır ?
Uyku öncesi ve uyku sonrası herhangi bir ışık kaynağı bizim uyumamızı güçleştiren etkenlerdendir. Işık kaynakları bir alarmlı saatin ışığı dahi olsa ortadan kaldırılması ya da ışığın engellenmesi gerekmektedir. Vücudumuz uykuyu desteklemek için melatonindir. Işığa maruz kalınca melatonin üretimi azalır. Bu yüzden uykuya geçmeden yarım saat önce bulunduğunuz ortamdaki ışığı azaltmalısınız. Yatmadan önce cep telefonu, bilgisayar ve televizyon gibi aletleri kapatmalıyız. Sıcak bir duş size yardımcı olabilir. Uyku problemi yaşamamızdaki en büyük problem düzenli bir uyku disiplinine sahip olmamamızdır. Bilgisayar ya da televizyon almamız gereken uykunun zamanından çalar. Hayatımızdaki pek çok şeyi uykunun önüne koymaktayız.
Büyüme hormonundan yararlanmak için hangi saatlerde yatıp kalkmalıyız ?
Pek çok araştırma büyüme hormonunun derin uyku sırasında salgılandığını ortaya koymaktadır. Yapılan araştırmalar vardiyalı çalışanların kalitesiz uykudan muzdarip olduklarını ve derin uykuya geçemediklerini ortaya koymaktadır. Uyku düzeni bir rutine oturtulduğunda derin uyku günün herhangi bir saatinde alınabilir, böylece büyüme hormonu her an açığa çıkabilir. Vardiyalı çalışanlar, bu konuda güç içinde uyku düzenini iyi ayarlamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder