Buraya Reklam Verebilirsiniz

Dış Gebelik

Döllenen yumurta dölyatağına doğru ilerleyeceğine, boruların mukoza dokusuna ya da yumurtalığın üstüne yerleşebilir. Bunun en sık görülen nedenleri, dölyatağı borularının daha önce geçirilen mikrobik bir hastalık sonucunda daralmasıdır. Bu daralmadan dolayı sperm hücresinin boruda kolaylıkla ilerleyebilmesine karşın, döllenen yumurta aynı olanağı bulamaz. Boruların uzun ve eğri büğrü olması ya da kanalın bütünüyle kapanmış olması da bir başka dış gebelik nedenidir. Gebelik önleyici yöntemlerden biri olarak kullanılan "spiral"in de dış gebelik olaylarına neden olduğu saptanmıştır.

Döllenmiş yumurta, dölyatağı borusuna yuvarlanır yuvarlanmaz büyümeye başlar. Tüylerini dış kas katmanına kadar mukoza dokuya sokarken, boruyu parçalayabilir ancak bazen hiçbir bozukluğa yol açmadan da gelişimini sürdürür.

Tehlike İşaretleri

İlk belirti, kasıklarda, gebeliğin olduğu tarafta hissedilen ağrılardır. Bu ağrılar aralıklarla, sanki bıçak saplanıyormuş gibi gelirler. Ağrı, boruların yabancı maddeyi atmak için kasılmalarından kaynaklanır. İkinci belirti, dışarıya koyu kırmızı bir kan akmasıdır. Bu kanama, borudaki gebeliğin sona erdiğini, bu yüzden de kandaki östrojen ve progesteron düzeyinin azalmasıyla, dölyatağı mukoza dokusunun çözüldüğünü gösterir. Ancak, bazen kadın bıçak saplanmış gibi çok şiddetli bir sancı duyar; bunu bayılma izleyebilir. Bu şiddetli ağrı, boruların damarının parçalanmasından ileri gelir.
Dış gebelik, ilk üç ay içinde, kimi zaman 4. ya da 5. haftaya doğru sona erdiğinden, tanısı güçtür (özellikle apandisitle karıştırılması açısından).

Dış Gebelik Tanı

Muayene sırasında kadın, dış gebeliğin olduğu bölümde çok şiddetli bir ağrı duyar. Dölyatağı, normal boyutlarındadır ya da biraz büyümüştür. Muayeneden sonra gebelik testi yapılır; sonuç olumlu çıkarsa, tanı kısmen doğrulanmış olur. Kesin tanı için ultrasonografi incelemesi gerekir. Eğer gebelik kesesi, dölyatağının içinde görülmüyorsa -büyük olasılıkla- bir dış gebelik söz konusudur. Diğer inceleme Douglas boşluğundaki (dölyolu ile son barsak arasındaki boşluk) durumu saptamaktır. Bu inceleme genel anestezi altında uygulanır.

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Parçalanmış borular ameliyatla düzeltilir ve kanama durdurulur. Bu, basit bir ameliyattır; kadın kısa sürede bütünüyle iyileşir ve isterse, ileride anne olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.