PATATES
Bu sebze cok kıymetli olduğu halde uzun bir süre önemi bilinmemiştir. Patates 1530 yılında İspanyollar tarafından Peru’da keşfedildikten sonra İspanya ve İtalya’ya getirilmiştir.
KULLANILAN KISIMLARI :
Bitkinin toprak altında bulunan yumrularıdır.
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER:
Su, karbon hidratlar, protidler, lipidler, minerallerden sodyum, kalsyum, fosfor, demir, manganez, bakır ve kükürt bulunur. Vitaminlerden az miktarda C ve K vitaminleri bulunur. Fakat patates B, B1, B6, pantothenique asidi ile folique asidi vitaminlerinden zengindir.
VASIFLARI, ÖZELLİKLERİ:
Besleyici hazmı kolay ve kuvvet verici bir besindir. Şeker
hastalarına verilir. Skorpit ve ülserli hastalara yedirilîr. Mide ve bağırsak ülserlerinin çabuk kapanmasını sağlar.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
. Şişmanlık, romatizma, skorpit, ülserlileri . hazımsızlık çekenler, kabızlık çekenler, basurlular, ve son olarak ekmek yerine şeker hastaları yiyebilirler.
PATATES NİŞASTASI (Dıştan kullanışı)
Yaralar, yanıklar, bacak ülserleri, yılancık ve apselere dıştan vurulur.
NASIL KULLANILIR: İÇTEN KULLANILIŞI:
ÇİĞ PATATES SUYU:
Günde 3-4 kez bir ay süre ile yarımşar bardak şeker hastaları, mide ve bağırsak ülserlileri içebilirler. Bu suyun içine bal, havuç ve limon suyu da ilâve edilebilir. Bundan günde 2-3 kez yarımşar bardak diğer hastalara da içirilmelidir.
DIŞTAN KULLANILIŞI:
100 gram patates nişastası bir litre suya konur veya çiğ doğranmış patatesten yakı yapılarak yanık yara ve ülserler üzerine konur.
Şeker hastaları günde bir kilo patates yiyecek olurlarsa idrarda şeker azaldığı gibi çok işeme ve çok su içme belirtileri de kaybolur, hastaların genel durumları da düzelir. Bunun nedeni patatesin içinde potas, manyezi, citrique ve malique asidlerinin bulumasından ileri gelir.
Patates Rejimi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder