Buraya Reklam Verebilirsiniz

Adet Öncesi Sancıları


Bazı kadınlarda adet kanamalarının başlangıcında yada  bir kaç gün öncesinden başlıyan ağrılı bir adet dönemi (dismenore) olmaktadır.Bu ağrılar karnın alt kısmında kasılma ve kramp şeklinde olabilir,sırt ,baş ağrısı, bulantı,bacak iç kısımlarında yanma hissi,hassayiyet ile birlikte adet öncesi gerginlik sendromuda gelişebilir.Tüm bu şikayetler bazen günlük hayatın aktivitelerini kısıtlıyacak ölçüde gelişebilir.Bu ağrılar normal adet dönemine denk değilse, 2-3 günden uzun sürüyorsa, her zamandan daha şiddetli ve farklı  ise, hasta  mutlaka bir hekime görünmelidir.

Sancılı adet normal  uterus kasılmalarının kadın tarafından ağrı şeklinde hissedilmesidir. Uterus kasılmalarının amacı uterus iç tabakasının atılarak yenilenmesi esnasında oluşan kanama miktarını en az seviyede tutmaktır. Bu sırada  uterusta bölgesel olarak prostaglandin adı verilen bazı maddeler salgılanır. Bu prostaglandinlerin ya aşırı miktarda salgılanması ya da kadında prostaglandinlere   aşırı duyarlılık olması  ağrının oluşma nedenidir. Prostaglandin salgısı yumurtlama sonrasında gelişir.genel  olarak adet görmeden kısa süre önce başlayan ve adet bittikten sonra tümüyle kaybolan adet sancısı yumurtlamanın  olduğunun göstergesidir.

Sancılı adet görmenin nadir görülen nedenleri arasında spiral kullanımı, Rahimağzı (serviks) girişinin kürtaj, enfeksiyon gibi sebeplerle daralmış olması ve bu  nedenle adet kanının  zorlukla atılması sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.