Yaban Mersini-Ayı Üzümü,Faydaları Yararları Kullanıldığı Yerler Faydalı Olduğu Hastalıklar
YABAN MERSİNİ – AYI ÜZÜMÜ
Bu bitkinin meyveleri mavimsi siyah renkli, çok lezzetli olduğundan yenir.
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELFR :
Tanen, sitrik, malik, tatrik asitleri, şeker, myrtiline adında renkli bir madde ve P vitamini bulunur.
VASIFLARI :
Antiseptik, kabız, mikrop öldürücü ve damar sertliğine karşı korur.
KULLANILDIĞI HASTALIKLAR:
İÇTEN KULLANILIŞI :
Bağırsak iltihapları, ishaller, çocuk ishalleri, göz dibi damarlarının kanamasında, rahim kanamalarında, damar sertliğinde, ince damar kanamalarında, varislerde kullanılır.
Bunlardan başka karaciğer hastalıklarında ve safra yetersizliğinde,, basur ve üremide de kullanılır.
DIŞTAN KULLANILIŞI:
Meyvelerinden bir avuç alınır bir litre suda yarısı kalıncaya kadar kaynatılır. Diş, boğaz, pamukçuk ve aftlara karşı ağız gargara yapılır. Ağız ülserlerinde taze veya kuru meyveleri çiğnenir.
Yapraklarına gelince 30-40 gr. yaprak bir litre suda kaynatılır bu sudan günde yartm veya bir fitre içilecek olursa kandaki şekeri düşürdüğünden şeker hastalarına da tavsiye edilmektedir.
Avrupa eczanelerinde Entairyl, Veleda, difrarel ve Pourpranyl adlarında müstahzarları vardır.
(Vaccinium vitisidaea) Fundagiller familyasındandır.
10-20 cm boylarında, çok dallı, tırmanıcı ya da sürünücü, derimsi, yuvarlak, eliptik yapraklı, hepyeşil bir çalıdır. Yapraklar büyüme döneminde koyu yeşil, kışın morumsudur.
Mayıs sonuyla temmuz başlarında dalların uçlarında açan yaklaşık 5 mm uzunluğunda küçük pembemsi çiçekleri vardır.
Ağustos ve eylül aylarında olgunlaşan, 5-10 mm boyundaki küremsi meyveleri yenir, ama asitlidir.
Bu meyvelerde A ve C vitamini bulunur.
Bunların sıkıimasıyla elde edilen şurup idrar yolu rahatsızlıklarına, ishale, öksürüğe, diğer kimi ateşli rahatsızlıklara iyi gelir.
Yine meyvelerden elde edilen komposto iştah açıcı, kırgınlık gidericidir.
Yaban Mersini-Ayı Üzümü
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder