Buraya Reklam Verebilirsiniz

Çöğür Otu, Çöpleme Kökü, Çöpü Çini

ÇÖĞÜR OTU – ECHİNOPS SPHAERO CEPHALUS

Diğer İsimleri: Çakıl Dikeni, Öd Dikeni, Şeytan Değirmeni
Kullanılan Kısımları : Tohumu, kökü ve yaprakları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Kökünün haşlaması mide hastalıklarında, ciğerden gelen kanı kesmede ve müzmin ishallerde faydalıdır. Balgamı söker, kalbi ferahlatır, sinir büzülmelerine, spazma iyi gelir, idrarı çoğaltır, mide zafiyetinde faydalıdır. Tohumu da aynı maksatlarla kullanılır.
Haricen Kullanılışı: Kaynatılan suyu ile gargara yapıldığında diş ağrılarını geçirmede bire birdir. Kökünün haşlaması lapa halinde saç kırana iyi gelir. Yaprakları da aynı maksatla kullanılır. Tohumu dövülüp merhem haline getirilir, urların üzerine konulduğunda faydalı olur.


ÇÖPLEME KÖKÜ – VERATRUM ALBUM
Diğer İsimleri : Kunduz Kökü-Harbak-Kök Enfıye-Suut Kökü
Kullanıldığı Yerler:
Haricen Kullanılışı: Lapa haline getirilir, sedef hastalığında, sivilcelerde, uyuzda hastalıklı cilde konulduğunda faydalı olur. Taze çöpleme sütü vücuttaki deri altı ve deri üstü lekelerine ve temreğiye sürülürse hemen geçirir.
Çöpleme saplarının iç kısmı kazınır toz haline getirilir, nezlede burun tıkanıklığını açmak için enfiye gibi kullanılır, hapşırtıcıdır.
Bitki zehirlidir dahilen kullanılması tehlikelidir.


ÇÖPÜ ÇİNİ – SİMİLAX CHİNA
Diğer isimleri: Çin Saparnası
Kullanılan Kısımları: Sapları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Şirpençe ve nezlede faydalıdır, romatizma, mafsal ağrıları, siyatik ve gut‘u tedavi eder. Egzama ve frengide kan temizleyici olarak büyük bir şöhrete sahiptir. Terleticidir, bütün hastalıklara iyi gelir, kanın ufunetini giderir, mide zafiyetine, ciğerin, dalağın zafiyet ve şişine, müzmin sırt ağrılarına iyi gelir. Müzmin sıtmayı geçirir, mecraları damarları açar, midenin suyunu alır, vücutta biriken suyu giderir, istiskanın her çeşidinde faydalıdır. Ciğere ve cüzzama faydalıdır, vücudu şişmanlatır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir. Şişmanlatıcı olarak 500 gr suya, 100 gr bitki konur, 10 gr meyan kökü, 10 gr kuru üzüm yarısı kalana kadar kaynatılır, günde 150 gr içilir.
Haricen Kullanılışı: Kaynatılan suyu ile göz ağrılarını giderici olarak göze pansuman yapılır. Şirpençede, yanıklarda, cüzzamda, cerahatli ve tuzlu balgamlı hastalıklarda pansuman halinde kullanılır.

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.