Buraya Reklam Verebilirsiniz

Çoban Çantası

ÇOBAN ÇANTASI -CAPSELLA BURSA PASTORİS

Diğer İsimleri: Civcive- Civelek-Çıngıldaklı Ot- Çıtlık
Kullanılan Kısımları : Çiçekleri dalları (kurutulmuş)
Toplama Zamanı : Çiçek açma zamanında
Kurutma Şekli: Buruşuncaya kadar güneşte sonra gölgede
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Atardamar tazyikini düşürür, rahim kaslarında takallusu kuvvetlendirir, kan damarları çevresini büzer, adet kanamalarını azaltır ve düzenli olmasını sağlar. Menapoz dönemi rahatsızlıklarında faydalıdır.
Kuvvetli kan dindiricidir, rahim, akciğer, mide, bağırsak, böbrek, burun ve benzeri kanamalarda kanamayı durdurur. Böbrek kum ve taşlarını dökmede faydalıdır.
Deveran bozukluklarına yüksek ve düşük tansiyona iyi gelir.
İshal kesici ve idrar artırıcıdır.
Göğüs hastalıklarında faydalıdır.
Basurda, variste kullanılır.
Şişmiş damarların zamanla büzülmesini sağlar.
Kanın pıhtılaşmamasında, karaciğer şişmesinde faydalıdır.
Kullanılışı: 4 bardak soğuk suya, 3 tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki konur, 8 saat bekletilir, süzülür, kanamaları kesmek için 1 günde tüketilir.
Veya 4 bardak kaynar suya, 3 tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir. Menapoz döneminde adetten kesilen kadınlar 4 hafta süreyle günde 2 bardak çoban çantası çayı içmeli sonra 3 hafta ara verip tekrar devam etmelidir.
Böylece menapoz dönemi sıkıntılarına yakalanmaktan kurtulurlar. Çoban çantası hatmi ile beraber haşlanıp içilirse böbrek ve idrar torbasındaki iltihap ve rahatsızlıklara iyi gelir.
Adale gevşemesi, rahim ve bağırsak düşmesinde aslan pençesi çayı ile karıştırılıp içilmelidir. Bu tedavi esnasında günde 4 fincan aslan pençesi çayı içilmelidir.
Haricen Kullanılışı: Kadınlardaki kasık çatlaklarında, variste, şişmiş damarların tedavisinde, çoban çantası hülasası ile dıştan ovmak sureti ile faydalı olur. Ovma aşağıdan yukarıya doğru yapılmalıdır.
Kanlı basurda kaynatılan çoban çantası suyu lavman, yıkama veya oturma banyosu olarak kullanılır.
Emzikli annelerde göğüslerde sertleşme ve ağrı varsa aynı su ile kompres yapılır, bitki lapa olarak konulur.
Her çeşit adale ağrıları için bitki en büyük yardımcıdır, adale ve mafsal ağrı ve şişkinliklerde taze bitki ufak ufak doğranır şaraba yatırılır, 10 gün güneşte bekletilir ve günde birkaç defa bu usare ile ağrıyan uzuvlar ovulur, bu terkip yaralarda da faydalıdır.

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.