Buraya Reklam Verebilirsiniz

Vajinit Nedir?

VAJİNİT, vajina iltihabına verilen isimdir. Hayatın her döneminde görülebilirse de en çok cinsel olarak aktif kadınlarda görülür. Dünyada tüm kadınların üçte birinde, hayatları boyunca en az bir kez bu şikayet görülür.
Kadının vajinasından, az bir miktarda kokusuz, sümük kıvamında berrak veya bulanık beyaz sıvı gelmesi normaldir. Bu salgı, dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Önemli bir diğer özelliği de cinsel ilişki esnasında kayganlığı sağlamasıdır. Vajina normalde çeşitli zararsız mikropları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir. Bazı durumlar vajinanın bu normal dengesini bozar ki bu vajinite sebep olur. 

SEBEPLERİ
-En çok görülen antibiyotik kullanımıdır. Özellikle bilinçsizce kullanılan antibiyotik sonrası bu ihtimal daha da artar, gebelik önleyici ilaçlar da vajinite sebep olabilir.
-Şeker hastalığı olan kadınlarda görülme oranı sıktır.
-Direnci veya bağışıklı sistemi düşük olanlarda daha şok görülür.
-Hormon düzeylerinde oluşan sürekli değişimler bakteriyel vajinite yol açar.
-Vajinal duş yapılması, ilişki sonrası kullanılan vajinal kremler ya da solüsyonlar bakteriyel vajinite neden olur.
-Kanser tedavisi (kemoterapi) görenler bakteriyel vajinit sorunu yaşayabilir.
-AIDS olanlar bakteriyel vajinite yakalanabilir.
Bu vajinit, bakteriel vajinalis isimli bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondur. Bu bakteri, vajinanın normalde yapısında bulunan yararlı mikropların azalması ya da ortadan kaybolması sonucu buraya konuşlanır. Yararlı mikroplar sayıca normal olduğu sürece bu bakteri çoğalma gücüne sahip değildir.

VAJİNİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavi vajinite sebep olan mikroba göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet, ovul veya jelle olabilir. Bu dönemde cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Tedaviye cevap, ikinci günde başlar, bu nedenle çok acele etmeden en azından 24 saati beklemek uygun olacaktır. Bu yüzden akıntı veya kaşıntı ilaçlar bitirmeden ortadan geçse dahi, ilaçlara sonuna kadar devam edilmesi gerekir, çünkü belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir.
Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Eğer hala şikayetler devam ediyorsa ilaçlarınızı tam kullanmanıza rağmen mutlaka doktorunuza bilgi vermek gerekir. Bu tedaviye dirençli bir mikropla karşılaşıldığının ya da üstüne tekrar bir mikrop eklendiğinin göstergesi olabilir. Farklı bir tedaviye gerek olabilir. Bir de şikayet geçmedi diye verilen ilaçları bir kür daha doktora sormadan kullanmak asla önerilmeyen bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.