Buraya Reklam Verebilirsiniz

Yirmilik Diş Çektirilir Mi?

Bu dişlerin ağızda bırakılıp bırakılmama­sı konusu tartışmalıdır­­.  Eğer doğru konumda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasın­da bir sakınca bulun­maz­. Çene kemiğine kaynaşmış; normaldışı pozisyonlu olduğu röntgenle tespit edilmiş bir dişin ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verile­bilir­­.’ açıklamasın­da bulundu­.

Yirmilik Dişi Ne Zaman Çektirmek Gerekir?

Çürük: Tükürük, bakteri ve yiyecek parçacıkları yeni çıkmakta olan dişin açtığı yuvada birikerek hem yirmilik dişi hem de yanındaki azı dişi­ni tehdit eder­. Bu tür çürükleri erken­den  fark edip tedavi etmek oldukça zordur­. Ağrıyla enfeksiyona sebep olan ve apseyle sonuçlanan ağır tablolar ortaya çıka­bilir­­.

Diş eti hastalığı (perikoronit): Kısmen  çıkmış bir yirmilik dişin, dişetinde, bakteri ve yiyecek artıkları­nın depolandığı bir enfeksiyon odağı olmakta­dır­­.  Bunlar ağız kokusu, ağrı, ödem ve ağzın tam açılamamasına yol açar­. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyuna yayıla­bilir­­. Yirmilik dişin çevresindeki bu enfeksiyona yatkın zemin her seferinde kolaylık­la enfekte olmaya adaydır­­.

Basınç Ağrısı: Sürme esnasın­da komşu dişlere de basınç uygulanıyorsa sıkışmadan ötürü da ağrı duyula­bilir­­. Bazı haller­de bu basınç aşınmaya yol açar­.

Ortodontik Nedenler: Pek çok genç dişlerindeki çapraşıklıkları düzeltmek amacı ile ortodontik tedavi görmektedir­­. Yirmi yaş dişleri­nin sürme basınçları başka dişlere de yansıyacağın­dan başka dişler­de de bir hareketlilik olur, çapraşıklıklar arta­bilir­­.

Protezle Alakalı Nedenler: Protez planı yapılmakta olan bir ağızda yirmilik dişleri hesaba katmak gerekir­­. Çünkü, yirmilik diş çekilip daha son­ra değişen  ağız yapısına göre yeni bir takma yapmak gerekli olacaktır­­.

Kist Oluşumu: Gömük bir diş kiste; kist ise kemik yıkımı, çene genişlemesi, çevredeki dişlerin yer değiştirme­si veya zarar görmesine yol açar­. Kemik yıkımını engellemek amacı ile diş çekilerek kist temizlenmelidir­­.

Hiçbir Rahatsızlık Vermiyor Fakat Kötü Pozisyonlu Bir Yirmilik Dişim Var.

* Dişin pozisyonunun bozuk olma­sı enfeksiyon için yalnız başına kafi bir neden­dir­­. Böyle bir durumda basınç ağrısı, diş eti sorun­ları ve benzeri sorunlar ansı­zın ve beklenmeyen  bir zaman­da gelişirler­.

* Yirmilik dişler, fırça ve diş ipiyle ulaşılışı zor alanlar­da bulunurlar­. Zamanla çürümeye sebep olan bakteri, asit ve yiyecek artıkları bu alan­da toplanır­­. Eğer diş çürür ve dolguyla onarılmazsa diş kısa zaman­da iltihaplanır­­.

* Bu dişleri temiz tutmak zor olduğu için biriken  bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olmakta­dır­­.

* Dişeti altın­da yatay pozisyondaki gömük bir diş, başka dişlerin hareketi, sıklaşma­sı ve çarpıklaşmasına neden  olacak bir basınç teşkil eder­.

* Gömük dişin üstü­nü kaplayan dişeti­nin altına toplanan bakteriler enfeksiyona neden  o­lur­.

Yirmilik dişlerin çekilmesi için en  uygun zaman hangisidir?
Kötü pozisyonlu bir diş şikayete yol açsın veya açmasın 14 ila 22 yaşları aralığın­da çekilmelidir­­. Genç yaşlardaki operasyonlar teknik manada daha kolaydır ve iyileşme daha çabuk olmakta­dır­­.  40 yaşın üstündeki operasyonlar daha zordur­. Bununla birlik­te yaşın art masıyla bir­likte yan tesirler de artar ve iyileşme süreci uzar­.

Başka diş çekimlerin­den  farklı mıdır?
Yirmilik dişin konum, şekil ve boyutuna bağlı bir şekil­de uygulanacak işlemin zorluk derecesi değişir­­. Basit bir çekimden  sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama ola­bilir­­. Daha özel işlemler gerektirmiş olan bir­takım kompleks çekimler de uygulana­bilir­­. Diş hekimini­zin alacağı tedbir­ler ve bulunacağı öneriler yan tesirleri minimalize eder­. Bu çekimi müteakip çekim boşluğun­da kan birikmez ve ağrı da gelişebilir­­. Birkaç gün içerisinde durum düzelir­­. Bununla birlik­te diş hekimi­ni tavsiyelerine uyulduğu takdir­de bu olayla hiç de karşılaşılmaya­bilir­­. İleri yaşlar­da kemik yapısı yoğunlaştığı ve esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme yavaşlar­.

Operasyon­dan sonra bakım
* Yara yeri­ni kurcalamayın­. Yoksa ağrı, enfeksiyon ya da kanama gelişebilir­­.
* İlk 24 saat süresin­ce dişini­zin çekildiği taraf ile çiğneme yapmayın­.
* İlk 24 saat sigara içmeyin­. Zira sigara kanamayı artırıp iyileşmeyi bozar­.
* Tükürmeyin­. Tükürürseniz kanama artar ve pıhtı yerin­den  oynaya­bilir­­.
* Kanamanızı kontrol edin­. Eğer dikiş atılmamışsa mikropsuz gazlı bezle tampon yapılmakta­dır­­.  Pıhtı oluşumu için tamponu yarım saat ağızda tutun­. Tampon alındıktan sonra kanama devam ediyor ise yeni bir tane koyun­.
* Şişkinliği kontrol edin­. Operasyon­dan sonra alana soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzünüzün şişmesi­nin önüne geçilir­­. Uygulama 20 dakika soğuk tampon* 20 dakika ara* tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla yapılmakta­dır­­.
* İlk 24 saatten  sonra her 2 saatte bir, 1 bardak ılık su içerisine 1 çay kaşığı tuz koyarak hazırlamış olduğunuz karışımla gargara yapın­.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.