Buraya Reklam Verebilirsiniz

Domuz Gribi Gerçeği

Merhaba, çok değerli bir hocamızın paylaşımı üzerine bu makaleyi paylaşmayı toplumsal bir sorumluluk olarak görüyoruz­. Her gün web sitemi ziyaret etmekte olan binlerce kişiden  yalnız­ca bir kaçı bu yazıyı okusa bile etrafını bilinçlendireceğine yürekten inanıyorum­.

Domuz gribi adı ile bilinen  İnfluenza A (h1n1) salgını yeniden  başlamadı­. Zaten  yaklaşık 4 senedir bu virüs vardı­. Virüs yayılımı­nın mantığını çok güzel örnekleyen  bir kullanıcı­nın cümleleri­ni sizlere aktarmala­mak istiyorum­.

Virüs yayılımı­nın mantığı şudur ; Avcı kırk yol bilirse, ayı da kırk yol bilir­­. Yani ted­bir de alsan virüs yayılım için kendisine bir yol bulur­.

Virüslere karşı direnç kazandığımızda virüsler kendi DNA formlarını değiştirerek yayılmanın başka bir yöntemini bulurlar­. Bize hep büyüklerimiz bir defa olduğunuz gribi bir daha olmazsınız demişlerdir­­. Bu kısmi olarak doğru bir laftır. Grip olduktan sonra olduğunuz grip formuna karşı direnç kazanırsınız, grip form değiştirirse farklı bir türe (suşa) yakalanmış olursunuz­. Virüs form değiştirerek yayılmanın bir yolunu bulduğun­da bu hadi­seye ‘bis şuş’ denilmektedir­­. Grip hep aynı griptir­­. Yalnız­ca olduğunuz grip, bir evvelki grip formuyla aynı olmaz­. Kafalarda soru işaretleri kaldığını düşünerek birazcık daha örneklendirme yapabiliriz­. İnfluenza bir virüstür­. H1N1, H2N3, H5N1 ve benzeri ise birer suştur(formdur)­.

Domuz gribi ilk form değiştirdiğinde yeni bir suştu­. Hazırlıklı olmamamız sebebiyle büyük hasarlar verdi­. Biz domuz gribine direnç kazandıkça o da kendisine yeni formlar kazanarak önümü­ze H3N2, H2N3 olarak çıktı­. Biz suşlara direnç kazandıkça onlar­da tıpkı binlerce senedir yapmış oldukları gibi yeni formlarla önümü­ze çıkacaklar­.Bun­dan sonrasını kolay soru cevaplar halinde geçelim ;

Domuz gribin­den  korkmamız gerekiyor mu?

* Evet, her sene gripten  ne kadar korkuyorsak o kadar korka­biliriz­.

Domuz gribi ölüme neden  oluyor mu?

* Evet, her sene grip ne kadar ölüme sebebiyet veriyorsa­.

Domuz gribin­den  nasıl korunuruz?

* Her sene gripten  nasıl korunuyorsak­.

Peki binlerce senedir var olan başka formlar­dan korkmadık, domuz gribi ismiy­le önümü­ze gelmiş bu formdan neden  bu kadar korkuyoruz?

Aslın­da yanıt çok kolay. İlaç firmalarımıza para, medyamıza malzeme ve bolca prim gerekiyor. İnsanları telaşa kaptırarak, ortalıkta bir korku rüzgarı esiyor. Bu da birçok ilaç firmasının kasasını doldururken medyaya da malzeme çıkıyor. İlaç firmaları bu kadar bu işten nemalanırken domuz gribi aşısının da faydası olup olmadığı tartışılmakta hatta fayda yerine insanlara zarar verdiği iddiaları da bir hayli fazladır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.