Buraya Reklam Verebilirsiniz

Ertesi Gün Hapı ve Doğum Kontrol

Ertesi gün hapı norlevo; korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra gebeliğin önlenmesi için 72 saat içinde alınması gereken yardımcı bir ilaçtır. İlişkiden sonra ne kadar erken alınırsa gebeliği önleme olasılığı o kadar yüksektir.


Ertesi gün hapının kullanımı korunmasız cinsel ilişkiden sonra cinsel istismara maruz kalmış kişiler kondom kullanımının unutulması ya da prezervatifin yırtılması sonucunda önlem almak için kullanılabilir. Bu hapı kullanmadan önce ilaç kullanımına yönelik bir sağlık sorununuzun olmaması gerekmektedir. Bu hap öncelikle yumurta üzerine etki eder ve yumurtanın döllenmesini engeller. Bu ilaçlar ovulasyonu ve ya fertilizasyonu bozarak etki ederler. Kısacası yumurtlamayı engelleyici etkisi vardır fakat oluşmuş bir hamileliği engellemez yani düşük yöntemi değildir sadece koruma sağlar.


Bu hap 2 tabletten oluşmaktadır ve ilk 72 saat içinde iki tabletin aynı anda kullanılması gerekmektedir. Adet döngüsünün herhangi bir anında alınabilir fakat ayda bir kereden fazla kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Ertesi gün hapı bir doğum kontrol hapı değildir yani düzenli alınması kesinlikle uygun değildir. Sadece acil koruma gerektiren durumlarda tercih edilebilecek olan bir haptı. Ne kadar erken alınırsa da hamile kalma riskini o kadar düşürür. Korumasız cinsel bir ilişkide de ilk yirmi dört saat içinde alındığında %80’e kadar koruma sağlar. Tabi bu hapın getirdiği yan etkiler de mevcuttur.


Ertesi gün hapının yan etkileri; bulantı kusma baş dönmesi nefes alma zorluğu yüz ve dil şişkinliği halsizlik memelerde hassasiyet karın ağrısı gibidir. Bu yan etkilerde hap alındıktan kırk sekiz saat sonra ortadan kaybolur.  Ayrıca kadınlık hormonu içerdiği için kullanımından sonra adet düzensizliği lekelenme tarzında sonuçlar beraberinde getirebilir. Adet kanaması beklenen bir günden birkaç gün sonra ya da önce başlayabilir. Yeni bitmiş bir adet kanaması da kısa zaman içinde tekrarlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.