Buraya Reklam Verebilirsiniz

Ayçiçeği Lifiyle Obeziteye Çözüm Arayışı

Konya’da Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, obeziteyi önlemeye yönelik araştırmalarında, ayçiçeği bitkisinin beyaz lifsi yapısını kurutarak toz formuna dönüştürdü. Ardından bu madde salam ve sosis gibi et ürünlerinin üretiminde katkı maddesi olarak kullanıldı. Lifsi bileşenin, su tutucu özelliğe sahip olmasından dolayı salam ve sosisi tüketen kişide suni tokluk hissi verdiği ortaya çıktı.

Araştırma başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya, aşırı derecede karbonhidrat içeren ya da yüksek enerjili gıdaların tüketilmesi durumunda vücutta yağ birikimi ve buna bağlı olarakta obezite sorununun ortaya çıktığını belirtti. Obezite sorununa çözüm bulmak için araştırma çalışmasına başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Karakaya, şunları söyledi:

“Yaklaşık bir yıldır bu araştırma üzerine çalışma gerçekleştirdik. Bu çalışmamızda en önemli gıda maddesi olan et ve et ürünleri üzerinde çalışma yaptık. Ayçiçeği bitkisinin beyaz lifsi yapısını kurutarak toz formuna dönüştürdük. Ardından bu maddeyi salam, sosis gibi et ürünlerinin üretiminde katkı maddesi olarak kullandık. Lifsi bileşenin, su tutucu özelliğine sahip olmasından dolayı salam ve sosisi tüketen kişide suni tokluk hissi verdiği ortaya çıktı. ”

Araştırmanın obezite sorununa çözüm noktasında katkı sağlayacağını düşündüğünü belirten Prof. Dr. Mustafa Karakaya, “Lifsi bileşenler sindirim sisteminde suyu tutarak, sulu yumuşak bir yapı oluşturmakta ve bu özellikten dolayı özellikle suni bir tokluk hissi vererek insanların aşırı derecede gıda maddesi tüketmesini ve yüksek enerjili gıdaların tüketilmesini kısmen önleyici özelliğe sahiptir. Tabii bundan sonraki süreçte gıda sanayinin bu çalışmalardan elde edilen sonuçları pratiğe dönüştürmesi gerekir. Pratikte, marketlerde satılan ürünlerin üretimi sırasında, ayçiçeği bitkisi lifi tozu katkı maddesi olarak ilave edilmesinin sonucunda ortaya yeni ürünler çıkması söz konusu olabilecektir. Obezite sorunu yaşayan insanların bu sorunu çözmelerinde önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.