Buraya Reklam Verebilirsiniz

Yaş arttıkça kadınlar daha çok horluyor

Türk Uyku Tıbbı Derneği'nin 5 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma, Türk kadınının 55 yaşından itibaren erkeklerden daha fazla horladığı sonucunu ortaya çıkardı.

Dernek üyesi ve İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Zeynep Zeren Uçar, AA muhabirine, 2011 yılında Türk Uyku Tıbbı Derneği'nce gerçekleştirilen ve uluslararası yayını da yapılacak olan ''Erişkin Toplumda Ulusal Uyku Epidemiyolojisi Araştırması''nın sonuçları hakkında bilgi verdi.
Türkiye genelinde 5 bin 21 erişkin üzerinde yapılan araştırmanın ''Türkiye'nin uykusuna ışık tuttuğunu'' belirten Uçar, genel kanının aksine son yıllarda kadınlarda daha fazla uyku bozukluğunun görüldüğünü kaydetti.
Araştırmada, toplumda sık görülen, yaşam kalitesini, çalışma düzenini etkileyen, ölümcül sonuçlara yol açabilen önemli sağlık sorunları arasında yer alan uyku bozukluklarının işlendiğini ifade eden Uçar, araştırma hakkında şu bilgileri verdi:
''Horlama, aksini düşünmemize karşın 55 yaşından itibaren kadınları daha fazla etkiliyor. 55-64 yaş arası kadınların yüzde 21,9'u horlama şikayeti yaşarken, aynı yaş grubundaki erkeklerin yüzde 20,4'ünde horlama ile karşılaşıyoruz. 65 yaş üzeri kadınların da yüzde 15'i horluyor, buna karşın erkeklerin yüzde 13,2'sinde bu rahatsızlık gözleniyor. 18 yaşından itibaren kadınların yüzde 20,2'si insomniden şikayetçi, erkeklerde bu oran 10,5. 65 yaş üzeri kadınlarda oran yüzde 32,5'e ulaşıyor, buna karşın erkeklerin yüzde 12,5'inde gözleniyor.

Uyku apne sendromu da kadınların yüzde 16,1'ini, erkeklerin ise 13,7'sini etkiliyor. İlginç olan; 55 yaşından itibaren kadınlarda oran yüzde 38'i geçmesine rağmen, erkeklerde yüzde 25'ler seviyesinde seyretmesi. Huzursuz bacak sendromu ise toplamda kadınların yüzde 7,3, erkeklerin ise yüzde 3'ünün şikayetleri arasında yer alıyor.''
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'nin uyku bozuklukları konusunda birçok ülkeden daha iyi durumda olduğunu dile getiren Dr. Uçar, ''Bizden daha fazla uyku problemi olan, daha sanayileşmiş ve depresyonun yoğun olduğu Avrupa ülkeleri var'' dedi.

-''Kadını uyutmayan faktör kilo''
Dr. Uçar, yaşam şartlarının değişmesiyle kadınların, hastalıklara erkekler kadar açık hale geldiğini, uyku sorunları konusunda da benzeri bir durum yaşandığını bildirdi.
Kadınlarda, özellikle menopoz sonrası dikkati çeken boyutlara ulaşan kilo artışının, uyku konusunda önemli bir etken olduğunu vurgulayan Dr. Uçar, şunları kaydetti:
''Türkiye'de kadınlarda menopoz sonrası kilo artışıyla horlama, uyku apne sendromu ve huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozuklukları daha sık görülüyor. Kadınlarda obezitenin artmasıyla uyku bozuklukları artıyor. Obeziteyle birlikte uykuya dalma, uykuyu sürdürme problemleri yaşanıyor. Depresyon oranları artıyor. Depresyon hem uyku problemlerine neden oluyor, hem de uyku problemleri depresyonu artırıyor. Bu nedenle Türk kadınları, erkeklerden dana fazla oranda huzursuz bacak, uyku apne sendromu ve horlama açısından risk altında.''

Uçar, uykuya dalmakta güçlük çeken, uykuyu sürdüremeyen, az uyuyan ya da çok uyumasına karşın sabah yorgun kalkan kişilerin uzmanlara başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.