Kesecikler kümesi ender rastlanan ve yumurtalık dokusunun bir üzüm salkımı gibi, içi sıvı dolu bir sürü keseciğe dönüşmesi olayıdır. Bu değişikliğin nedeni kesinlikle bilinmemektedir; ama birtakım sosyoekonomik etkenlerin rol oynadığı sanılmaktadır. Kesecikler ağrıya ve kanamaya neden olur. Bu biçimiyle düşüğü andırırsa da düşükten farklı olarak mide bulantısı ve kusma çok şiddetlidir. Bu belirtiler ; keseciklerin, ürettiği koriyonik gonadotropin hormonu düzeyinin çok yükselmesiyle ilgilidir. Kesecikler kümesi ultrasonografi yöntemiyle tanınır. Ekranda görülen, normalden daha büyük boyutlu bir dölyatağı ve "kar serpintisi" manzarasıdır.
Kesecikler kümesi, şiddetli kanamaya, enfeksiyonlara, gebelik zehirlenmesine ve kötü huylu ( habis ) bir ur olan "koryonepitelyoma"ya dönüşebilir. Gerçi kesecikler kümesinin kötü huylu bir ura dönüşme olasılığı ancak kırkta birdir, ama yine de çok dikkatli olunmalıdır.
Tedavi
Dölyatağının içi kazınmalıdır. İçeride parça kalmadığından emin olmak için bir süre sonra dölyatağının içi kontrol edilmelidir. İçeride parça kaldığının kanıtlarından biri kanamanın sürmesidir. Eğer kadının daha birkaç çocuğu olmuşsa ve kendi istekliyse dölyatağının tümünün çıkarılması= histerektomi tercih edilebilir ancak bazı ilaçlarla bu hastalığı tedavi etmek olanağı da vardır. Bugün, büyük cerrahi girişimler nadir yapılmaktadır.
Tedavinin yeterli olup olmadığını anlamak için idrarda koriyonik gonadotropin hormon düzeyi saptanalıdır. Normalde gebelik ürünü dışarı çıkarıldıktan sonra bu hormonun düzeyi düşer. Oysa kesecikler kümesini oluşturan hücrelerden bir bölümü hala dölyatağında ise hormon salgılama sürer ve bu, idrardaki yüksek hormon düzeyi ile saptanır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder