Smear testi rahim ağzı kanseri ve kanser öncesi durumun saptanmasını sağlayan bir tarama testidir.Bu testle kanserde erken teşhis ve tanı ile birlikte erken tedavi ile kanser oranında büyük düşüş kaydedilmektedir.
Rahim ağzı kanseri tedavisinde başarı oranı yok gibidir,buna rağmen erken kanser öncesi lezyon aşamasında veya çok erken evre kanser aşamasında teşhis sonucu başarı oranı çok yüksektir.Bu nedenle erken tanı ve etkili tedavi çok önemlidir. Buradada smear testi oldukça önemlidir.smear testi aynı zamanda vajina ve rahim ağzındaki enfeksiyonların tanı ve tedavisi için de çok önemlidir.
Smear testi jinekolojik muayene sırasında tahta spatül, pamuklu çubuk yada özel küçük fırçalarla rahim ağzı ve çevresine sürülerek hücreler alınması , alınan hücrelerin mikroskop lamı üzerine yayılarak ,patoloji laboratuarında mikroskopik incelemesi ile gerçekleşir.Bu işlem sırasında hasta herhangi bir rahatsızlık ve ağrı hissetmez.
Smear test 18 yaştan itibaren cinsel yönden aktif bir kadında yılda bir kez yapılmalıdır.Tek eşli ve üç yıl üst üste yapılan testlerde hiç anormal hücre saptanmamış durumlarda bu sıklık azltılabilir.Sigara içen ,ilk ilişkisini 18 yaş altında yaşamış olanlar ,birden çok partneri olanlar,hpv virüsü gibi bazı viruslerin saptandığı kadınlar, kanser riski olanlarda her yıl yapılmalıdır.
Rahimi alınmış kadınlarda yılda bir kez smear testi yapılmalıdır.Vajinayı kaplıyan hücreler rahim ağzındakine benzer ve hücresel değişiklik gelişebilir.
Smear Testi Nedir Ve Nasıl Yapılır?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder