LEBAK AĞACI – MİNASOPS SCİHİMPERİ
Kullanılan Kısımları : Yaprak, meyve ve tohumları
Dahilen Kullanılışı: Meyvesi mide ve diş ağrılarına faydalıdır. İshali keser, karaciğeri ve mideyi kuvvetlendirir, mafsal ağrılarına iyi gelir, görme gücünü artırır. Dimağa kuvvet verir.
Haricen Kullanılışı: Yapraklan toz haline getirilir, kanayan yere serpilirse kanamayı derhal durdurur. Kuru yapraklar kaynatılır, buharı teneffüs edilirse kalbi kuvvetlendirir.
Taze yapraklar sıkılır, elde edilen su ciltte bulunan yara ve bereler üzerine sürülürse iyi gelir. 3-5 defa tekrarlanmalıdır.
LİMON KABUĞU – CİTRUS LİMON
Kullanılan Kısımları: Taze ve kurutulmuş kabukları – yaprakları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Kuru limon kabuğu, sükunet vericidir, gastrit asitleri karşılayan bir kalınandır, kanı sulandırır, kandaki akyuvarları canlandırır, saç kırılmasını ve dökülmesini önler, iştahsızlık ve dermansızlıkta faydalıdır.
Üre atımını sağlar, artrit, gut ve romatizmada faydalıdır. Karaciğer ve safra kesesini çalıştırır, kolestrolü düşürür, böbreklerin tıkanıklığını açar, tansiyonu ve ateşi düşürür, nezleyi geçirir, burun tıkanıklığını açar, balgamı söktürür, romatizma ağrılarına iyi gelir, mideye kuvvet verir, yemeği hazmettirir, mide bağırsak ve idrar yollarındaki mikropları öldürür, idrar söktürür, böbrek ve mesanedeki kumların dökülmesini sağlar.
Baş dönmesini ve damar tıkanıklığını giderir, kusmayı keser, karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Safrayı ve mide bulantısını geçirir. Mide ve ciğerlerdeki ahlatı temizler, damar sertliğini tedavi eder, aşırı adet kanamasını keser, mide ağrılarını dindirir, baş ve vücut ağrılarım geçirir, gıda zehirlenmelerini önler, kanı temizler, kanı inceltir, kan damarlarını yumuşatır, ruhi bunalımda, aşırı şişmanlıkta faydalıdır.
Uyarıcı olarak da kullanılır. Limon kabuğu ve çekirdekleri zehirlenmelere karşı faydalıdır. Bütün bu faydalar taze limon yemekle de temin edilebilirse de çok miktarda yemek icab ettiğinden kuru kabukların toz haline getirilerek kullanılması daha kolay ve daha etkilidir.
Kullanılışı: Kurutulmuş limon kabuklan toz haline getirilir, aynı miktarda balla macun yapılır.
Günde 1 kaşık yenirse kalbi ferahlatır, felç ve istirhada (vücudun porsuyup) sarkması hastalıklarında faydalı olur. Veya 1 bardak kaynar suya, 10 gr taze kabuk doğranır, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Limon:
Romatizmada 1. gün 1 adet 2. gün 2 adet her gün artırarak 25 gün limon suyu içilmeye devam edilir ve her gün 1 eksilterek tamamlanır.
Uykusuzlukta 1 gr taze limon kabuğu 2 gr ıhlamur beraber haşlanır. Yatmadan önce 1 bardak içine karanfil konularak içilir. İdrar yolu iltihabında 1 adet limon sıkılır, içerisine 1 şişe maden suyu ilave edilir. 15 gün sabahları aç karna içilir (denenmiştir).
Kireçlenmelerde 20 adet limon sıkılır, 20 adet aspirinle eritilir, 2 şişe cep konyağı 1 kilo bal beraberce karıştırılır, 1 hafta bekletilir, sabahları aç karna yarım çay bardağı içilir.
Limonata yorgunluk giderici ve gripal enfeksiyonlarda, soğuk algınlığında dayanıldık verici olarak içilir.
Kalp damarları tıkanmasında (enfarktüs) yarım çay bardağı soğan suyunun üzerine 1 kaşık saf zeytinyağı konur, üzerine limon sıkılarak doldurulur, sabahları aç karna veya yemeklerden 1-2 saat sonra içilir.
Astım ve bronşitte yarım kilo limon suyu sıkılır, 1 kilo iyice ezilmiş sarımsağın üzerine dökülür. Kavanozda 1 hafta bekletilir, her gün aç karna 1 tatlı kaşığı, 1 çay kaşığı balla karıştırılır, bir miktar su ilave edilip içilir.
Şişmanlıkta; bolca limon suyu içilmeli.
Limon kürü yapılmalıdır. 1. gün 1 adet 2. gün 2 adet 15 gün 15 adet limon suyu sıkılıp içilmelidir. 1 hafta ara verip yine tekrar edilmelidir.
Skorbütte; haftada 3 gün zeytinyağlı, bol limonlu, lahana salatası yenilmelidir.
Selulitte; (deri altı dokusunun iltihaplanması); sabah aç karna 1 adet limon suyu içilir.
Kusmalarda; 100 gr kaynar suya, 1 limon kabuğuyla dilimlenip konulur, 10 dk bekletilir, ihtiyaç anında 1 bardak içilir.
Romatizmada; sulandırılmış limon suyu yemeklerde bol-bol içilir.
Kollestrolde;hergün yarım limonsuyu sulandırılarak içilir.
Böbrek taşlarında; yarım limon suyu, 1 tatlı kaşığı gliserinle karıştırılıp içilir. 3 gün devam edilirse, böbrekteki taşları eritip, düşürür. Soğuk su ile içilen limon suyu, bağırsakları harekete geçirir.
Damar sertliği; günde 1 adet limon suyu içilir.
Kan dolaşımı bozukluğu; günde 1 adet limon suyu içilir.
Hıçkırıkta; 1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu içilir. Gripte; 2 bardak kaynar suya, 15 gr limon yaprağı, 10 gr kuru kekik konur, 10 dk bekletilir, günde 3 çay bardağı içilir.
Bir bardak sıcak su içerisine limon sıkılır, aç karna içilir.
Limon bir bardak sıcak su içerisine 1 limon sıkılır. Aç karna içilirse karaciğer, mide, safra kesesi ve böbrekler için çok faydalıdır. Limon mide usaresini artırır, ni-şastalı gıdaların hazmına yardımcı olur.
Günde 2 adet limonsuyu içilir. 6 ay devam edilirse böbrekteki taşları tamamen eritir.
Haricen Kullanılışı: Yaralarda; yaraların üzerine limon suyu sürülür.
Vücut kırgınlığında; limonla ağrıyan yerler ovuşturulur..
Tırnak kırılmalarında; limon suyu, aynı nisbette gülsuyu ile.karıştırılır, tırnaklara sürülür.
Saç bakımı; 1 kilo suya, 1 adet limon sıkılır, bu su ile saçlar oğuş-turulur.
El çatlaklarında; limon suyu gliserin veya zeytinyağı ile karıştırılıp kullanılır.
Cilt lekelerinde; limon suyunda tuz eritilir, pamuk batınlır, günde 2 defa lekelerin üzerine sürülür.
Diş temizliğinde limon kabuğu veya suyu ile haftada 1-2 kere dişler ovulur.
Burun kanamalarında; limon suyuna pamuk batınlır, burun deliklerine konulur.
Böcek; güve ve sivri sinekleri uzaklaştırmak için limon kabuğu kullanılır.
Anjinde; limon suyu 5 misli su ile karıştırılır, balla tatlandırılır, günde birkaç defa gargara yapılır. Aftta, pamukçukta, limon suyu aynı nisbette su ile karıştırılır, balla tatlandırılır, ılıtılır, pamukla hastalıklı kısma günde birkaç defa sürülür.
Limon sıkılır, aynı miktarda portakal suyu ile karıştırılır. İçerisine gliserin ilave edilir. Yüze sürülüp yatılır, bu terkip güneş yanıklarına çok iyi gelir.
Bademcikte limon suyunda eritilmiş 2 gr nişadırla gargara yapılır.
Gözlerin parlaklığı için limon kabuğu gölgede kurutulur, toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir.
Saç dökülmesinde kepek çokça kaynatılır. İçine limon sıkılır. Bu su ile baş yıkanır, 1 hafta devam edilir.
Limon suyu bir miktar su ile karıştırılır. Antiseptik bir etkiye sahip olduğu için gargara halinde boğaz iltihaplarında, anjinde, bilhassa bademcik iltihabında kullanılır.
Veya limon kabuğuyla beraber 5 dk kaynatılır, bu su ile ılık ılık gargara yapılır.
Adale kramplarında ayak tabanlarına 15 gün müddetle sabah-akşam yeni sıkılmış limon suyu sürülür ve kendiliğinden kuruması beklenir. Bu tedavi umumiyetle krampı kökünden halleder.
Limon suyu cilde sürülürse cildi güzelleştirir, temreğiye sürülürse iyi eder. Kabuğu veya suyu sivilcelere sürülürse sivilceleri yok eder, nasırları söker, dişleri be-yazlaştırır, diş etlerini kuvvetlendirir.
LİMON OTU – LİPPİATRİPHYLLA
Diğer İsimleri : Hakiki Melisa Otu
Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İştah açıcı, melankoli, sara, kulak çınlaması, ruhi bunalımda, ağrılı aybaşı halinde, yatıştırıcı ve şeker hastalığında kullanılır. Gaz giderici (mide, bağırsak) hazımsızlık, yarım baş ağrısı (migren) baş ağrısı, baş dönmesinde faydalıdır.
Dahilen Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Zararsız bir bitkidir.
Limon Kabuğu, Limon Otu, Lebak Ağacı Faydaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder