KUŞ EKMEĞİ – POLYGONUM AVİCULARE
Diğer İsimleri: Kadımalak
Bitkinin toprak üstü kısımları ishal kesici, kanamaları durdurucu, akciğer hastalıklarında ve veremde kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
KUZGUN AYAĞI – CARUM AMMİOİDES
Kullamlan Kısımları: Tohumu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Tohumu toz haline getirilir, günde 10 gr balla yenilir. Üzerine de su içilirse cüzzam hastalığından kurtarır. 15 gün devam edilmelidir.
Tohumundan 4 gr’mı, 1 gr akın karha ile toz haline getirilir, cüzzam hastalarına yedirilir, sonra yaralar güneşi görecek şekilde güneşte oturulursa yaralar kabarır 1 gün sonra delinerek sarı sular boşalır, yaralar yavaş yavaş iyileşir.
Bu ilacı hastaya yedirmeden önce hastaya (Lavman yapılmalıdır) ilaç sıcak ve güneşli günlerde kullanılmalıdır.
Yine kuzgun ayağı tohumu 20 gr, yılan gömleği 16 gr, sedef otu yaprağı 16 gr, toz haline getirilir, üzüm suyu ile karıştırılır, günde 12 gr içilir, 5 gün devam edilir, ilacı kullanırken mutlaka güneşte oturulmalıdır, böylece yaralar delinir, biiznillah şifa bulur. 4 gr kuzgun ayağı tohumu, 1 gr akın karha ile toz haline getirilir, aç karna su ile içilir, bir müddet güneşte oturulursa bütün ağrı ve sızılara iyi gelir.
Çok eskimiş hastalıkları bile geçirir, ilk günler ağrı ve sızılar artarsa da 15 gün içerisinde hepsi geçer, ilaç kullanıldığında üzerine bir müddet su içilmemeli, balgamı artıracak gıdalara karşı diyet yapılmalıdır. Keza ilacın üstüne süt, yoğurt, karpuz, katiyyen yenilmemelidir. Tedavi mutlaka güneşin altında yapılmalıdır.
LABADÂ KÖKÜ – RUMEX PATİENTİA
Diğer İsimleri: Büyük Labada
Kullanılan Kısımları: Kökleri
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, ishal kesici, aynı zamanda müshil olarak kullanılır.
Kuvvet verici, kan temizleyici, hazmettiricidir, mide kramplarında faydalıdır, mide ve bağırsak bozukluklarını düzeltir. İştah açıcıdır. Karaciğer rahatsızlıklarında, ülserde, kansızlıkta faydalıdır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr ince doğranmış labada kökü konur. 5-10 dk kaynatılıp, içilir. Kabız etki için doz azaltılır. Veya kökler toz haline getirilir, günde 1-3 gr içilir.
Müshil için taze kökler kuru köklerden daha etkilidir.
Zehirli maddeler taşımadığından rahatlıkla kullanılabilir.
Haricen Kullanılışı: Taze yapraklar çıbanları olgunlaştırmak için ve egzamada lapa halinde kullanılır. Taze labada yaprağının suyu saçkırana, kepeğe, gonağa ve siğillere faydalıdır. Labada yaprağı veya tohumu çiğnenirse diş etlerini güçlendirir. Kaynatılan suyu buruna çekilirse burun yaralarını iyileştirir.
Kuş Ekmeği , Kuzgun Ayağı, Labada Kökü Faydaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder