Memelerde Değişimler
Hamileliğin ilk başlarında vücudunuzda meydana gelen en hızlı değişimlerden biri memelerinizde olur. Hamileliğin ilk dört haftası içinde bile hemen gözlemlenebilen bu değişimleri kolayca fark edebilirsiniz. Memeleriniz belirgin bir şekilde büyür ve sertleşir. Dolgunluk ve hassasiyet oldukça sık rastlanan durumlardır. Hatta öyle ki, meme ebatlarının haftadan haftaya değişmesi nedeniyle yeni iç çamaşırları almak durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca meme uçları ve onları çevreleyen areola dediğimiz kahverengi alanın rengi koyulaşmaya başlar. Memelerinizdeki değişikliklerin nedeni, vücudunuzun hamilelikte çok fazla östrojen ve progesteron salgılıyor olmasıdır. Bu hormonlar, memelerinizin içindeki salgı bezlerinin büyümesine ve dallanıp budaklanmasına neden olur. Bu sayede memeleriniz, bebeğiniz doğduktan sonra onu emzirmeniz için gerekli olan sütü üretmeye ve emzirme sürecine hazırlanır. Ayrıca, memelerinize gelen kan miktarında da gözle görünür bir artış olur. Memelerinize baktığınız zaman irileşen ve belirginleşen damarları kolaylıkla fark edebilirsiniz. Gördüğünüz gibi, bakımınıza muhtaç bir bebeğe hazırlanmanızın ilk aşamalarını şimdiden yaşamaya başladınız.
Mide Bulantıları
Mide bulantıları, hamilelikte genellikle birçok kadının şikayetçi olduğu bir durumdur. Bulantı ve kusmalar 5-6. haftalarda ortaya çıkar ve çoğunlukla 11-12. haftaların sonlarında etkisini yitirmeye başlar. İki ve daha fazla sayıda bebek bekleyen kadınlarda bulantı süresi uzun olabilir. Bunun nedeni plasentanın daha fazla Beta hCG hormonu üretiyor olmasıdır.
Bulantı hissi sabah saatlerinde belirgindir, ama gün içinde de sizi zaman zaman yoklayacaktır. Sabahları yataktan kalkar kalkmaz yanınızda bulundurduğunuz tuzlu bir kraker, bulantınızı bastırmak için işe yarayabilir. Bu tür “bastına” gıdaları gün boyunca da yanınızda bulundurmanızda fayda var. Gün içinde sık sık ve azar azar beslenin. Ağır yağ, parfüm veya sprey kokularının midenizi normalden daha çabuk kaldırabileceğini unutmayın.
Bulantı şikayetiniz nedeniyle iştahınız kapanırsa ve 1-2 kilodan fazlasını kaybetmeye başlarsanız bu durumu doktorunuzla konuşarak önlem almasını sağlayabilirsiniz. Nadiren hiperemezis gravidarum denilen, ciddi bulantı ve kusmalarla seyreden bir durum görülür. Bu tablo kişide ağır sıvı ve kilo kayıplarına kadar gidebilir. Böyle bir durumda hekiminiz mutlaka devreye girmek isteyecek ve gerekirse damardan beslenmenizi sağlayacaktır. Bu arada, eğer midenizde hiçbir bulantı olmuyorsa, hamileliğinizin normalliğin-den hiç kuşkulanmayın. Tersine hamileliğin keyfini çıkarmaya bakın!
Vajinal Akıntı
Hamilelik süresince östrojen hormonunun normalden çok salgılanması nedeniyle alıştığınızdan fazla miktarda vajinal akıntılarınız olabilir. Bu da son derece normal bir durumdur. Kokusuz ve açık renk olan bu akıntıların hiçbir zararı yoktur ve hamilelik süresince devam edebilir. Yine de niteliği farklı ya da kokusu ağır bir akıntı yaşarsanız, doktorunuza danışmaksınız
Yorgunluk Hissi
Hamileliğinizin ilk trimesterinde karşılaşacağınız bir başka durum da, aşırı yorgunluk halidir. Kendinizi sık sık şekerleme yaparken yakalayabilirsiniz. Bu durum da çok olağandır. Bunun nedeni, vücudunuzun yaşadığı fiziksel değişikliklere ek olarak hormonlarda meydana gelen belirgin artıştır. 12-14. haftalar arasında yorgunluk iyice belirgin hale gelebilir ve göz kapaklarınızı birer mandalla açık tutma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bol bol dinlenerek sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Özellikle akşamları erken saatlerde uykunuzun gelmesi, dolayısıyla uzun saatler boyunca uyumanız bedeninizin ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Kişiden kişiye değişiklik gösteren bu durum, çoğunlukla ikinci üç ayda gerileyecektir. Bu haftalardan sonra enerjiniz yerine geri gelecek ve göreçeksiniz, hamileliğinizin son haftalarına kadar kendinizi oldukça enerjik hissedeceksiniz.
Baş Ağrıları
Birçok kadın gebeliğinde daha önce olmayan bir baş ağrısından yakınır. Açlık, yorgunluk, gerilim, depresyon ya da kan başmandaki değişiklikler buna neden olmuş olabilir. Aç kalmamak ve bol bol dinlenmek baş ağrılarını azaltmada etkili olabilir. Ancak bu taktikler işe yaramıyorsa ve üstelik ağrılarda sıklaşma, görmede bulanıklık gibi bulgular da varsa doktorunuza hemen bildirmelisiniz.
Buna karşın gebeliğinden önce migreni olan kadınların bir bölümü şanslıdır ve ağrı sıklığında bir gerileme fark edecektir.
Şişkinlik
Bebeğiniz hamileliğinizin henüz başında karnınızın dışından belli olacak kadar büyümemiştir. Ancak göbeğiniz yavaş yavaş belirginleşmeye ve kemerler belinizi rahatsız etmeye başlar. Kiminde hamile kalır kalmaz başlayan bu durum gayet normaldir ve nedeni de gebelik nedeniyle yoğun salman progesteron hormonudur. Ayrıca bağırsaklarınız daha yavaş çalışmaya başlayabilir ve kabız olabilirsiniz. Östrojen hormonu ise rahminizin genişlemesine ve karnınızın daha şişkin görünmesine neden olabilir. Yapabileceğiniz en önemli şey dar kotlarınızı dolaba kaldırıp rahat giysileri tercih etmektir.
Sık Tuvalete Çıkmak
Hamileliğinizin ilk günlerinden itibaren tüm zamanınızı tuvalette geçirdiğiniz duygusuna kapılabilirsiniz. Hamilelik süresince çeşitli nedenlerden dolayı idrarınızın daha sık gelmesi son derece olağandır. İlk başlarda rahminiz, pelvisin, yani kalça kemiklerinin içindedir. Ancak ilk trimesterin sonlarına doğru (yaklaşık 12. haftanın sonu) rahminiz, karın boşluğunuza ulaşacak kadar genişler. Genişleyen rahim, mesanenize baskı yapmaya başlar. Böylece siz de sanki tuvaletiniz gelmiş gibi hissedersiniz. Ayrıca kan sayımınız arttığından, böbreklerinizin ürettiği idrar miktarında da artış olur. Eğer hamilelikte görülen olağan idrar sıklığından daha sık tuvalete çıkıyorsanız, idrar yaparken yanma ve ağrı varsa, idrarda kan görüyorsanız hemen doktorunuzla görüşmenizi öneririz. Hamileyken, idrar yollan enfeksiyonunun gelişme ihtimali her zamankinden daha yüksektir.
Kabızlık
Hamile kadınların yaklaşık yarısı bu süreçte kabızlıktan yakınır. Hamilelikte kan dolaşımınızda artan progesteren hormonu, sindirim sisteminizin fonksiyonlarını yavaşlatır. Ayrıca bu dönemde kullanmanız önerilen demir hapları durumu daha da kötüleştirir, dışkınızın koyulaşmasına ve kabızlığa neden olabilir. Bu sorunla başa çıkmak için işte size birkaç basit ama etkili öneri:
• Lifli, yiyecekler tüketin
• Bol bol su için
• Yapabildiğiniz kadar çok sıklıkta egzersiz yapın
• Doktorunuza danışarak dışkılamayı kolaylaştıran ilaçlar deneyin
Gebelikte kabızlığın müzmin hale gelmesi engellenmelidir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin de büyümesi ile birlikte kabızlık daha da belirgin hale gelebilir ve kişide basura, yani hemoroide yol açabilir. Dışkılama esnasında kan gelmesi ile de kendini gösterebilen hemoroid durumu, kabızlıkla etkin bir şekilde mücadele edilirse, büyük oranda önlenebilir. Gebelikten önce de hemoroid sorununuz varsa, bunu hekiminizle ilk görüşmenizde belirtmenizde fayda var.
Kramplar
İlk trimesterde, sanki regl sancısı gibi karın bölgesinde belli belirsiz kramplar yaşayabilirsiniz. Bu çok sık görülen bir belirtidir ve endişelenmenizi gerektiren bir durum değildir. Bunun nedeni olarak rahmin sürekli büyüyor ve genişliyor olması gösterilir.
Eğer sancılarla beraber vajinal kanama da varsa, mutlaka doktorunuzla iletişime geçin. Kanama olmadan sadece kramplar giriyorsa çoğu zaman endişelenmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Ne var ki, kanamayla beraber kramp geçiren kadınlarda bazen bu durum bir düşüğün habercisi olabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder