SUMAK
HAZIM YOLLARINDA TESİRİ FAZLADIR :
Ekşi olup bol tükrük söktürür, “ekmek, makarna gibi nişastalı yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
Mide ifrazatını da atrtırarak et, yumurta, süt gibi proteinli yiyeceklerin kolay hazmına yarar.
Yaşlı ve hasta kimselerdeki hazımsızlık ve iştahsızlığı giderir. Barsak bozukluğu ve ishalleri durdurur.
ŞEKER HASTALARINA DA YARARLIDIR:
Bol tanenli olup. şekerlilerde kanda şekeri düşürür. Organik asidi ile vücutta şeker sarfını kolaylaştırır.
KULLANILIŞI :
Toz halde yemekler üzerine ekerek kullanılır.
Dışarda yemek yiyenler, yanlarında taşıyarak yemek üzerine ağızlarına 1 kahve kaşığı atabilirler.
Bilhassa ağır yağlı et, hamur işleri üzerine ekildiğinde kolay hazmettirir.
Günde yenilecek miktar 1-2 kahve kaşığıdır.
NOT : Fazlası peklik verir. Tansiyonu yüksek olanlar sumağı az veya hiç kullanmamalıdır.
SUMAK YAPRAĞI (BOYACI SUMAĞI YAPRAĞI) – RHUS COTİNUS
Diğer İsimleri: Sarısumak-Tetere
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İshal kesici, ateş düşürücü ve kanamaları kesici etkisi vardır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış Boyacı sumağı yaprağı konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içilir. Tehlikesiz ve etkili bir bitkidir.
Haricen Kullanılışı: İltihaplanmaya karşı ve antiseptik olarak, deri hastalıklarında cerahatli kabarcıklar, yaralar, donmadan ileri gelen şişmelerde, ayak terlemeleri, basur, çıban, dişetleri iltihapları v.s.’de kullanılır.
1 bardak kaynar suya, 15-20 gr ufalanmış yaprak konur, soğuduktan sonra süzülür, kompres, yıkama veya artakalan posası lapa halinde kullanılır.
Zehirlenmelere karşı ağır madeni tuzlardan, alkoloidlerden mütevellid zehirlenme vakalarında kullanılır.
Sumak Ve Sumak Yaprağı Faydaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder