HUŞ AĞACI – BETULA PENDULA BETULAALBA
Kullanılan Kısımları: Püskülleri, ağaç kabukları, yaprak ve tomurcuklar
Toplama Zamanı : Kabuklar Mart-Nisan aylarında, yapraklar Haziran-Eylül
Kurutma Şekli: ilkbaharda, püsküller kış esnasında veya ilkbaharda açılmadan evvel, tomurcuklar ilkbaharda
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Öksürüğe karşı, iştah açıcı.
Püskül ve yapraklar; huş ağacı içerisinde salisilin isimli bir madde vardır. Şalisin asidi tembih edici olarak etki eder ve mafsal iltihabı ve romatizmaya karşı kullanılır. Salisilin aynı zamanda ateş düşürücü olarak da kullanılır.
Tomurcuk, püskül ve yaprakları, böbrek taşı ve hastalıklarında, ödemde, romatizma, nikris (gut) de, kolesterol düşürücü, vücudun yağ bağlamasını ve şişmanlamayı önleyici, kan temizleyici ve hafif antiseptik etkileri vardır.
İdrar yolu iltihabında, böbrek tembelliğinde, böbrek büzülmesinde, (diyalize bağlanmış bile olsa) böbrekleri çalıştırır, diyalizden kurtarır (denenmiştir), üremi ve albümine iyi gelir.
Vücutta biriken suyu ve tuzu atar, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, filebitte faydalıdır, mide bozukluklarında idrar söktürücü, safra çıkarıcı, mide salgı bezlerini çalıştırıcı olarak kullanılır.
Ağaç kabuğu; öksürüğe karşı, iştah açıcı olarak 2-3 tatlı kaşığı iyice dövülmüş kabuk konur, 15 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3-4 bardak içilir.
Püskül, yaprak ve tomurcukları toz haline getirilir, 500 gr suya, 1 -2 tatlı kaşığı konur, 15-20 dk kaynatılır, içine çok az miktarda soda karbonat konulur, 1 günde 4-5 defada tüketilir.
Yaprakları; gut, romatizma, ödem, idrar azlığında ve idrar söktürücü, hafif antiseptik ve kan temizleyici olarak, 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
Tomurcukları; mide bozukluklarında, idrar söktürücü, safra ifrazatını artırıcı olarak ve mide salgı bezlerini tahrik edici olarak, haşlama halinde kullanılır.
1 bardak suya, 8 gr yaprak konur, 5 dk kaynatılır, 15 dk bekletilir, süzülür, günde 3-4 bardak içilir.
Filebitte; toplar damarların iç kısmının iltihaplanması (Kan pıhtısı ile tıkanması) 1 bardak kaynar suya, 15 gr ufalanmış yaprak konur. 15 dk bekletilir, süzülür. Günde 3 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı: Kabukların kaynatılması ile elde edilen su çiçeksime saçkıran yanık, yara, yıkama vs. de kullanılır.
Püskül ve yapraklar; püskül ve yaprakların kaynatılması ile elde edilen su deri sivilceleri, romatiz-mal şişlikler vs. de kompres sureti ile, aynı su ile yaralar yıkanır veya posası yaraya lapa şeklinde konulur.
Taze huş ağacı yapraklarının ezilmesi ile elde edilen su bir miktar içme suyu ile karıştırılır.
Bu su ile hergün ayaklar yıkandığında kokudan eser kalmaz, bu su ile banyo yapılırsa vücudu cilt hastalıklarından korur. Hergün saçlar yıkanırsa saçları gürleştirir, temizler.
Kepekleri yok eder, saç dökülmesini önler, ayaklar bu suyun içine sokulursa ayak terlemesini keser.
Siyatikte küvet sıcak su ile doldurulur. 500 gr yaprak 1 kilo suda 20 dk kaynatılıp küvete dökülür.
Bununla banyo yapılır. Nisan ayında toplanan Huş ağacı tomurcukları ile aynı ayda toplanan kavak ağacı tomurcukları eşit miktarda 40 derece alkolde 1 -10 nisbetinde karıştırılarak bekletilmek sureti ile kombine mayi elde edilir.
Bu mayide antimikrobik – protistosid ve mantarlara karşı etkinlik vardır.
Huş ağacı katranı: Huş ağacı katranı müzmin egzama ve diğer deri hastalıklarında faydalıdır. Bu katran dezenfeksiyon etkilidir.
Huş Ağacı Faydaları
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder