Buraya Reklam Verebilirsiniz

Hayıt Tohumu Faydaları

HAYIT TOHUMU – VİTEXAGNUSCASTUS
Kullanılan Kısımları: Tohumları — taze yaprakları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, gaz söktürücü, yatıştırıcı, damar açıcı, enfaktrüsü tedavi edici, (denenmiştir) bacak damarlarını açmada kullanıldı, kesin netice alındı, aybaşı kanamalarını düzenler, anne sütünü artırır, ciğerdeki tutuklukları açar, zayıflatıcıdır. Kollestrolü giderir, kolit, mide rahatsızlıkları ve basurda faydalıdır. Karaciğer ve böbreklerin kılcal damarlarını açar, kan pıhtılaşmasını eritir. Kanı temizler, ayak damarları, kalp ve beyin damarlarını ve bütün damarları açıcı olarak kullanılır, romatizma ve kireçlenmede faydalıdır. İdrar artırıcı, gaz söktürücü ve yatıştırıcı olarak ve umumiyetle.
Kadınlarda hormon düzenleyicisi olarak faydalıdır. Düşük ostrojen ve progentonal seviyelerinin yükseltilmesinde kullanılır. Bu sebeple hamile kalamayan kadınlarda hamile kalmaya yardımcı olur.
Düzensiz ya da adet yokluğu ile ilgili semptomların tedavisinde, migren ve diğer ağrılar gibi adet dönemiyle ilgili problemlerin giderilmesinde, çoğunlukla şişkinlik, meme şişkinliği ve yumuşaması, sinirlilik ve deprasyonu önlemek için bitki tohumlan aylarca kullanılmalıdır.
Erkeklerde üreme hormonlarını azaltıcı etkisi dolayısıyla kısırlığa sebep olmaktadır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Beyin kalp ve bakca damarlarını — damarları açmak için 10 tane damar bile tıkalı olsa 5 kilo suya, 200 gr hayıt tohumu konur, 2 saat kaynatılır, kaynama esnasında eksilen su yerine sıcak su ilave edilir. (Sonradan değil) ve 5 kilo muhafaza edilir, süzülür, sabahları aç karna 1 bardak tatlandırılmadan içilir. En az 2-3 ay devam edilir. Netice alınıncaya kadar devam edilmelidir.
1 bardak suya, 100 gr hayıt tohumu konur, 10 dk kaynatılır, indirince içine 1 limon sıkılır, 2 adet aspirin konur, 30 gr karabaş otu, 10 gr oğulotu ilave edilir. 10 dk bekletilir, günde 4-5 bardak içilir. Bu terkibi kullanırken hünnap kaynatılır, günde 2-3 bardak içilirse iyi olur.
Zayıflamak için yukarıdaki terkibe 200 gr funda ilave edilir. Aynen kullanılır.
Ayrıca, düzensiz adetlerde 3 ay boyunca tentüründen 40 damla bir miktar su ile içilir. Marazda beyaz çiçeklisinden hazırlanan haşlama içilir. İshalde kuru yaprak kaynatılıp içilir.
Buruntuda çok kaynatılmış tohumunun suyundan içilir.
Sancılarda tohumu ezilir, suya ıslatılır, bu sudan içilir. Basurda tohum hafif kavrulur, toz haline getirilip içilir.
Dalak urlarında ve karında su toplanması halinde 40 gr tohum toz haline getirilir, sirke ile yapılmış bal şerbeti ile birkaç defa içilir.
Kısmi felçte hayıt yaprakları sigara gibi sarılıp içilir. Ağrı ve sancılarda hayıt selvi kozalağı ile kaynatılıp içilir. Beyin sinirleri hayıt kaynatılır.
Balla tatlandırılıp içilir.
Doz aşımı baş ağrısı yapar meniyi azaltır, karıncalanmalara sebep olur. Üzerine süt içilirse bu zararları önlenir.
Haricen Kullanılışı: Taze yapraklar ezilir. Parmak arası mantarlarında parmak arasına konulur. Çocuk sancılarında tohumu dövülür pişmiş soğanın üzerine ekilir, göbeğe konur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.