Dış üreme organı (vulva) vajeni kuşatır. Büyük dudaklar, üretkenliğin olduğu yıllarda çok miktarda yağlı doku içeren, dudak biçiminde iki katlı deridir. Venüs dağı olarak bilinen ve pubis kıllarıyla kaplı leğen kemiği üzerindeki yağ yastığının üzerinde birleşirler. Vajen girişini denetleyen küçük dudaklardır. Bu hassas, daha az yağlı deri katları, kadın yaşlandıkça daha da belirginleşir ve yağ dokusu azalır. Vajen açıklığının çevresindeki bezler mukus salgılayarak vajeni nemli tutar ve penisin kolay girebilmesi için kayganlaştırır.
Klitoris (penisin dişideki karşılığı) küçük çıkıntılı bir yapıdır ve meme başı gibi dikleşen dokudan oluşur. Temasa karşı oldukça duyarlıdır ve kadın cinsel yönden uyarıldığında kanla dolarak şişer. Kadının en doğurgan olduğu dönem genellikle 20'li yaşların sonudur. Döllenmenin gerçekleşmesi için rahim boynundan yukarı giden spermin, yumurtalıktan salıverilen yumurtayla 24 saat içinde yeterli teması kurması gerekir. Sağlıklı bir kadının ayda yüzde 25 gebe kalma olasılığı vardır. Çoğu kadın bir yıl süren denemeden sonra doğal olarak gebe kalır. Gebe kalmazlarsa, doktorları tarafından bir kısırlık uzmanma yönlendirilebilirler.
Kadının yaşam döngüleri
Ergenlik öncesinden (12 yaş civarı) menopoz dönemine (yaklaşık, 50 yaşma) kadar dişi cinsiyet hormonları üreme sistemi üzerinde etkili olur. Hormonların düzey ve etkinliğindeki değişiklikler ana yaşam olaylarına göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak, çoğu kadın için aylık döngü, hamilelik dışında 8 yıl sürer.
KADIN BEDENİ
Üreme sistemi içeriden korunur. Döllenecek yumurtaları depolayan ve serbest bırakan iki yumurtalık, Fallop tüplerinin sonunda yer alır. Tüpler, rahim boynunu (serviks) vajene bağlayan rahme bağlanır. Semen (sperm taşıyıcı) vajenin içinden geçerek rahme doğru gider. Sperm Fallop tüpünde bir yumurtayla karşılaşırsa ve embriyo rahim yerine burada oluşursa, buna dış (ektopik) gebelik denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder