Buraya Reklam Verebilirsiniz

Anne sütü nasıl saklanır?

Anne sütünü saklamak sanıldığı gibi kolay bir iş değildir.

Saklayacağınız kabı seçmede, anne sütünü dondurmada ve eritmede dikkat etmeniz gereken noktaları bilirseniz, bebeğiniz siz işteyken de yeterince anne sütü alabilir.Mayo Clinic'te yer alan habere göre, bebeğinizi emziriyorsanız ve doğumdan birkaç ay sonra yeniden işe dönmek zorundaysanız yapmanız gereken tek şey sütünüzü sağmak ve buzdolabında saklamaktır. Sütünüzü sağdıktan sonra onu güvenli ve uygun bir şekilde dondurmak önemlidir.

Sağılmış anne sütünü saklamak için ne tür kaplar kullanmalıyım? 

Anne sütünü sağmadan önce ellerinizi sabunla ve suyla iyice yıkayın. Sonra sağılan sütü temiz bir kapaklı cam kabın içinde ya da sert plastikten yapılmış kapta saklayın. Ayrıca anne sütü toplamak ya da saklamak için geliştirilmiş özel plastik poşetleri de kullanabilirsiniz. Ancak bu poşetlerin uzun süreli saklama için çok fazla tavsiye edilmediğini unutmayın. Çünkü bunlar dökülebilir, sızdırabilir ve sert kaplardan daha fazla kirlenebilir. Fazladan koruma için bu saklama poşetlerini sert plastikten yapılmış yiyecek kaplarına yerleştirebilirsiniz.

Anne sütünü tek kullanımlık şişelere ya da genel kullanım için tasarlanan plastik poşetlere koymayınız.

Sağılmış anne sütünün saklamanın en iyi yolu nedir? 

Su geçirmeyen etiketlerin üzerine sütün sağıldığı tarihi yazıp saklama kabının üzerine yapıştırın. Eğer sütleri hemen buzdolabına ya da dondurucuya koyma imkanınız yoksa, izole edilmiş bir kapta daha serin bir yerde saklayın. En kısa sürede buzdolabına ya da dondurucuya yerleştirin. Sütünüzün boşa gitmesini en aza indirmek için, çocuğunuzun bir kerede içebileceği kadar sütü ayrı ayrı poşetlere doldurun. 60 ile 120 mililitrelik kaplarla başlayabilirsiniz. Daha sonra ise bebeğinizin ihtiyacı kadar düzenleme yaparsınız. Ayrıca sıra dışı durumlar ya da düzenli beslenme saatindeki ertelemeleri de göz önüne alarak 30-60 mililitrelik daha küçük porsiyonlar da hazırlayabilirsiniz. Anne sütü dondukça artar, miktarı yükselir, bu nedenle kapları ağzına kadar doldurmayın.

Taze olarak sağılmış sütümü önceden dolapta bekleyen sütüme ekleyebilir miyim? 

Aynı gün içinde olduğu takdirde ekleyebilirsiniz. Ancak sağdığınız taze sütü donmuş süte eklemeden buzdolabında ya da serin bir yerde bekletip yeterince soğuduğundan emin olun. Ilık anne sütünü donmuş süte ilave etmeyin, çünkü böylece donmuş sütün kısmen erimesine neden olursunuz. Farklı günlerde sağdığınız sütleri ayrı kaplarda saklayın.

Sağılmış sütü ne kadar süreyle muhafaza edebilirim? 

Sütü bozulmadan saklamanız hangi saklama yöntemini kullandığınıza bağlı olarak değişiyor. Sağlıklı bebekler için genel kuralları göz önünde bulundurun:

Oda sıcaklığı: Taze olarak sağılmış süt oda sıcaklığında en fazla 6 saat saklanabilir. Sütü hemen kullanmayacaksanız ve odanız da sıcaksa sütü hemen izole edilmiş soğutucu kaba, dolaba ya da buzluğa kaldırın.

İzole edilmiş soğutucu: Annenin sağdığı taze sütü buz kalıplarıyla izole edilmiş soğutucu kap içinde bir güne kadar saklayabilirsiniz. Daha sonra sütü kullanın ya da buzdolabı veya dondurucuya nakledin.

Buzdolabı: Buzdolabının kapısında saklamamak şartıyla taze sağılmış sütü buzdolabında 5-8 gün arasında muhafaza edebilirsiniz.

Dondurucu: Taze sağılmış sütü, standard bir buzdolabının dondurucusunda 3-6 ay saklayabilirsiniz. Sandık tipi derin dondurucularda ise 6 ay ile 1 yıl arasında muhafaza edebilirsiniz. Aynı şekilde sütü dondurucunun kapağına değil, arka bölümlerine yerleştirin.

Bebeğinizden ayrı olduğunuz durumlarda anne sütünü kullanın, çünkü bazı araştırmalar dondurulmuş ve uzun süre beklemiş sütte C vitamini kaybı olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmalar da 2 günden fazla beklemiş olan donmuş sütün bakteri öldürücü özelliğini kaybettiğini iddia ediyor. Ayrıca sütün yağ kalitesinde de azalma olduğu açıklanmıştır.

Sütün saklanmasıyla ilgili bu genel kuralların erken doğmuş, hasta ya da hastanede yatan bebekler için farklılık gösterdiğini unutmayın.

Donmuş anne sütünü nasıl eritmeliyim? 

İlk önce dondurduğunuz sütü önce eritin. Kullanmadan önce sütün üzerine yazdığınız tarihlere bakın ve ilk önce sağıp da sakladığınız sütü buzluğun ön tarafına getirin. İçinde ılık su bulunan bir kasenin içine süt kabını yerleştirin ya da akan ılık suyun altında kabı tutun. Sütü bebeğinize vermeden önce, sütün kaymağımsı kıvamını dağıtmak için hafifçe kabı sağa sola kıvırıp çevirin. Asla kabı güçlü bir şekilde çalkalamayın.

Asla donmuş sütü oda sıcaklığında eritmeyin. Çünkü bu şekilde sütün içinde bakteriler çoğalır. Donmuş kabı mikrodalgada ya da ocağın üzerinde ısıtmayın. Sütün bazı bölümleri çok ısınır, bazı bölümleri de soğuk kalabilir. Bazı araştırmalar, sütün hızlı ısınmasının sütün antikorlarını etkileyebileceğini gösteriyor.

Eritilmiş anne sütü tazesinden farklı kokar mı ve farklı görünür mü? 

Anne sütünün rengi beslenmenize bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca eritilmiş anne sütü taze sütten farklı bir kokuya sahip olabilir. Ancak bebeğinizin beslenmesi için güvenilirdir. Eğer bebeğiniz eritilmiş sütü içmiyorsa, sütü saklama sürenizi kısaltmak yardımcı olabilir

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.