Buraya Reklam Verebilirsiniz

Reyhan Çiçeği Faydaları

REYHAN ÇİÇEĞİ – OCİMUM BASİLİCUM
Diğer İsimleri : Fesleğen (Top Reyhan değil) yabanisi
Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları-tohumu
Reyhan Çiçeği Faydaları Yararları Kullanılışı Özellikleri Hangi Hastalıklara İyi Gelir
Allah’ın Rasulü (s.a.v.) efendimiz reyhan çiçeği kime verilirse alsın kabul etsin, taşıması kolay kokusu güzeldir. Buyurmuşlardır.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Yatıştırıcı, midevi, idrar artırıcı, gaz söktürücü, sinirleri kuvvetlendirir, teskin eder, öksürürk kesici, baş ağrısını, baş dönmesini giderici, safra çıkarıcı, burun kanamasını kesici olarak kullanılır, kabızlığı önler, yorgunluk ve uykusuzluğa iyi gelir, bel soğukluğu ve idrar zorluğunda faydalıdır, böbrek iltihaplarına çok iyi gelir, sürmenajda, sara‘da, migrende, felçte, aybaşı azlığında, nefes yolları hastalıklarında kullanılır.
Hazımsızlıkta, mide ve bağırsak ağrılarında faydalıdır. Bazı kimseler idrar yaparken tenasül uzuvları sızlar büyük ızdırap çekerler bu gibi hallerde fesleğen tohumu çayı tarifedeki üzere içilir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr ufalanmış fesleğen konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Şurubu yapılır, günde 30 gr içilir. Sancıları kesmek için tohum kavrulur toz haline getirilir, 2 gr içilir.
Et pişirirken içerisine fesleğen konulursa, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak ağrılarından korur.
Reyhan çiçeği şurubu yapılır günde 30 gr içilirse kalp çarpıntısına ve yellere iyi gelir (reyhan şurubu gelincik şurubu gibi hazırlanır).
Reyhan esansı: idrar yolları antiseptiği, midevi ve gaz söktürücü etkilere sahiptir 1 kesme şeker üzerine 5-6 damla damlatılıp içilir.
Haricen Kullanılışı: Taze reyhan yapraklarının ezilmesi ile elde edilen su kulak iltihaplarının tedavisinde kullanılır.
Ezilen yapraklar basurun üzerine konulursa iyi gelir. Reyhan ağızda çiğnenirse dimağda olan tıkanıklıkları giderir.
Reyhan tohumu toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilirse burunu açar, başı temizler (buruna çekerken gözler kapatılmalıdır). Göz kapakları iltihabında reyhan lapa halinde gece yatarken göze bağlanır.
Basurda taze bitki ezilir lapa halinde basurun üzerine konulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.