PAZI
İÇİNDE BULUNAN MADDELER :
A ve C vitaminleri lie ciemır bulunur.
VASIFLAR! :
Bu sebze yenildiğinde insana serinlik verir idrar( söktü-ıur. yumuşaklık verir.
NERELERDE KULLANILIR :
Pazı pişirilerek yenir. Dolması yapıldığı gibi kıymalısı da pişirilir 25 – 50 gram pazı bir litre suda kaynatılır, idrar yolları iltihaplarında, kabızlıkta ve hemoroid hastalıklarında içıiır.
Pazı dışardan da kullanılır. Evvela yapraklar pişirilir, yanıklar, basur, apse ve kan çıbanları üzerine yakı olarak konur.
PAZI – BETAVULGARİS
Diğer İsimleri: Silkiye
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Pazı yapraklan iştah açıcıdır, yemeği hazmettirir, cinsi gücü artırır, öksürüğe faydalıdır, kuvvet vericidir.
Pazı haşlanır suyu içilirse kabızlığı izale eder, damar sertliğini giderir, böbrek, dalak, mesane ağrılarını geçirir. Pazı hardal ile yenirse makat rahatsızlığına iyi gelir, yelleri giderir, kuluncu geçirir.
Tohumu kan kesici olarak faydalıdır.
Haricen Kullanılışı: Pazı yaprakları badem yağı ile kaynatılır, katı urlara lapa şeklinde konursa derhal faydası görülür. Lapası basur memelerinde faydalıdır. Şiddetli baş ağrılarında pazı lapa haline getirilir, içine gül yağı konulup başa sarı-lırsa ağrıyı hemen geçirir. Pazı yaprakları haşlanır suyu balla karıştırılarak mayi haline getirilip başa sürülürse saç çıkarır.
PAZI(Silkiye)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder