Buraya Reklam Verebilirsiniz

Isırgan, Isırgan Tohumu, Isırgan Yaprağı Faydaları

Isırgan, Isırgan Tohumu, Isırgan Yaprağı Faydaları
ISIRGAN YAPRAĞI – URTİCADİOİCA-URTİCA URENS
Isırgan; kaşıntı, ergenlik, basur kanamaları, safra kesesi rahatsızlıklarında ve ağrı kesici olarak kullanılır. Kuru ısırganda % 18 protein, % 17 karbonhidrat, % 14-15 yağlı maddeler bulunmaktadır. Taze bitkinin genç yapraklarında ise A, B ve K vitaminleri vardır.

Diğer İsimleri : Küçük Isırgan Otu- Büyük Isırgan Otu olarak iki çeşittir

Kullanılan Kısımları: Yaprakları, kökü ve tohumu

Kullanıldığı Yerler:

Dahilen Kullanılışı: Yaprak veya kök idrar artırıcı, kan temizleyici, kan yapıcı, kan pıhtılaşmasını önleyici (kanı sulandırıcı), iştahı açar, mideyi, göğsü, karaciğeri temizler, sarılıkta faydalıdır.

Anne sütünü çoğaltır, boğaz ağrılarına ve her çeşit vereme iyi gelir, egzamayı tedavi eder, baş ağrılarını geçirir, böbrek ve mesane kumunu temizler, kabızlığı giderir, koltuk altı iltihabına, dudak ve ağız çıbanlarına, kurdeşen hastalığına iyi gelir, idrar, ter ve balgam söktürür, göğsü yumuşatır, öksürüğü giderir.

Hazım salgısını artırır, mide ve bağırsak gazlarını giderir, krampları, kusmayı, halsizliği önler, kafa derisi üzerindeki kan deveranını hızlandırır, vücutta biriken suyu atar, sarılıkta, allerjik rahatsızlıklarda, allerjik hapşırmalarda, gut’ta, romatizmada, zatülcempte faydalıdır, içerdeki yaraları temizler, mantar zehirlenmelerinde faydalı olur, vücuttaki yabancı cisimleri dışarı atar, burun kanamasını dindirir, şekeri düşürür, menapozda, ödem ve siyatikte, saç dökülmesine karşı ve kanserde faydalıdır.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Veya 1 bardak suya, 6-8 gr ince kıyılmış kök konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

Organizmayı yenileyici olarak 6 hafta müddetle günde 1 bardak ısırgan çayı içilmeye devam edilmelidir.

Haricen Kullanılışı: Isırgan otu haşlanır lapa haline getirilir, ciltteki habis yaralara, kanser yaralarına konulduğunda iyileştirir, yanıklara konulursa yanıkları tedavi eder, lapası başa sarılırsa saçları gürleştirir, ezik ve berelerin üzerine sarıldığında ağrılarını dindirir, egzamada hastalıklı bölgeye konulur.

Isırgan yaprağı veya tohumu toz haline getirilir, iç yağıyla merhem yapılır, kasıklara ve tenasül uzvuna sürülürse cinsi gücü artırır. Aynı merhem kanser ve emsali habis yaralarda sürmek sureti ile faydalı olur.

Burun kanamasında ısırgan yaprakları toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir veya çokça kaynatılıp suyu çekilir.

Isırgan yaprağı, kekik, defne tohumu, çörekotu beraberce kay-natılar, bu su ile saç yıkanır, saç diplerine masaj yapılırsa dökülmeleri önler, saçları gürleştirir.

Saç dökülmelerini önlemek ve saçları gürleştirmek için; 100 gr ısırgan yaprağı ufalanır 500 gr su ile 10 dk kaynatılır, bu su ile yatmadan evvel saçlar yıkanır.

Taze ısırgan sıkılır, bu su ile ağız çalkalanırsa küçük dil şişmelerine iyi gelir.

KANSERİ YAVAŞLATAN HATTA DURDURAN BİR KARIŞIM

1.5 kilo suya, 50 gr ısırgan, 50 gr civan perçemi 150 gr tıbbi nergiz (tıbbi öküz gözü) karıştırılır, 5 dk kaynatılır, 1 günde 20 dk bir yudum yudum içilip tüketilir.

Isırgan haşlanır, suyu, sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilirse böbreğe ve dalağa iyi gelir.

Sedefte ısırgan 50 gr, kırlangıç otu 30 gr, yavşan otu (çıban otu) 30 gr, meşe kabuğu 10 gr, nergiz çiçeği 30 gr, civan perçemi 20 gr, ceviz ağacı kabuğu 20 gr, söğüt ağacı kabuğu 30 gr, sarı iskorçina 40 gr, hepsi toz haline getirilip karıştırılır, 2 kilo kaynar suya, 8 çay kaşığı konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Egzamada bolca ısırgan yenir, haşlanıp suyundan içilir.

Yukarıdaki ısırgan çeşitlerinin tohumları (yeşil ısırgan tohumu) adı altında satılmaktadır, ısırgan yaprağının kullanıldığı yerlerde kullanılır. Diğer bir ısırgan çeşidi olan (urtica pilulifera) nın tohumları esas tedavide kullanılan ısırgan tohumudur. Kumları dökmek için ısırgan yaprağı, ayva yaprağı ve ebegümeci yaprakları beraber haşlanıp içilir.

ISIRGAN TOHUMU – URTİCA PULİLİFERA

Dahilen Kullanılışı:

Isırgan tohumu; balgamda ısırgan tohumu üzümle kaynatılıp içilir.

Cinsi gücü artırıcı; ısırgan tohumu, kereviz tohumu toz haline getirilir, balla macun yapılır günde 3 çay kaşığı yenir. Isırgan tohumu balla macun yapılıp yenilirse basura iyi gelir, günde 8-10 gr ısırgan tohumu, kereviz tohumu ile toz haline getirilir, karıştırılır, günde 2 defa 8-10 gr, koyun sütü ile içilirse şehveti tahrik eder.

Cinsi gücü artırıcı: Isırgan tohumu, zencefil, zerdeçal, havuç tohumu, turp tohumu, polen her birinden 100 gr alınır toz haline getirilip karıştırılır, 30 gr arı sütü ve 1 kilo balla macun yapılır günde 4 defa 1 tatlı kaşığı sabah, öğle, akşam ve yatarken yenir.

Isırgan tohumu toz haline getirilir, iç yağı ile merhem yapılır kasıklara ve tenasül uzvuna sürülürse cinsi gücü artırır.

Isırgan tohumu toz halinde 2.5 gr, balla yenirse veya 7-8 gr sığır sütü veya üzüm şurubu ile içilirse cinsiyet organlarını güçlendirir.

Nefes darlığı (astım) da balla macun yapılır günde 2-3 çay kaşığı yenilir ısırgan tohumundan toz halinde 8-10 gr kitre ile yada hünnap şerbeti ile içilirse kanseri ve ondan meydana gelen yara ve şişlikleri iyileştirir.

Prostat kanserinde; Isırgan tohumu, toz haline getirilir, 1 bardak bala, 1 bardak tohum karıştırılır, günde 3 tatlı kaşığı yenilir, 1-2 ay devam edilir.

Isırgan tohumu inek sütü ile içilirse balgamı söker.

Isırgan tohumu kullanılma miktarı 1 günde 8-10 gr geçmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.