Buraya Reklam Verebilirsiniz

Günlük Otu Bitkisi

GÜNLÜK – GUMMİ OÜBANUM

Diğer İsimleri: Ak Günlük Kullanıldığı Yerler:
Mide Hastalıklarında ve Kusmalarda Günlük 25 gr 5-6 deste maydanoz 500 gr taze sumak yaprağı 4 kilo suya konulur. 3 kilo kalıncaya kadar kaynatılır. Sabah — akşam 1 fincan tatlandırmadan içilir. 10-15 gün devam edilir.
Dahilen Kullanılışı: Kuvvet verici, yatıştırıcı, ishal kesici. İdrar artırıcı, adet getirici ve romatizma ağrılarını dindirici olarak kullanılır. Zayıf olan mideyi güçlendirir, soğuktan olan hafakanı giderir, vücuda rahatlık verir.
Zararları: Günlük çok yenildiğinde cüzzam hastalığına yakalanmayı kolaylaştırır, ciltte alaca illetine müptela eder.
Kullanılışı: Günde 1-4 gr toz halinde içilir veya 1 bardak suya, 1-4 gr ıslatılır 1 gece bekletilir, sabah aç karna içilir. 2.5 gr’mı zeytinyağıyla ve bal ile içilir bir müddet devam edilir ve içildiği gün su içilmezse kemikteki romatizma yelini alır, sesi güzelleştirir.
Sirke ile içilirse insandaki uyuşukluğu giderir, içteki ve dıştaki yaraları iyi eder.
Kekik suyu ile içilirse dil peltekliğini giderir.
5-6 gr günlük kuru üzümle yenirse rutubetten olan öksürüğü keser, mideyi kuvvetlendirir, kusmayı önler, zihni açar, zekayı geliştirir, hafızayı güçlendirir.
Unutkanlıktan şikayet eden birisine Hz. Ali (r.a) kuru üzümü günlükle yemeye devam et zira o kalbi kuvvetlendirir, unutkanlığı giderir buyurmuştur.
İbni Abbas (r.a) 5 gr günlük 5 gr şekerle yenirse idrarı söktürür, unutkanlığa iyi gelir demiştir. 1 hafta aç karna kullanılır.
İdrar zorluğunda günlük sinameki ile kaynatılır, süzülür, soğuduktan sonra içilir. Günlük kuru üzümle ve fıstıkla yenilirse zekayı güçlendirir, cinsi münasebetin zevkini artırır, mide ağrısında faydalıdır, ağrı ve sızıları dağıtır, balgamı kurutur, yatağını ıslatanlar için faydalıdır, nefes darlığını geçirir, beyin kanamasını durdurur.
5 gr günlük balla tatlandırılmış zencefil suyu ile veya zeytinyağı ile içilirse müzmin romatizmayı geçirir, bel gevşekliğini önler.
Fistülde 2 gr günlük, 5 gr mesteki sakızı, bir miktar şeker beraber toz haline getirilir, sabahlan aç karna yenir ve 3-5 gün devam edilirse fistülü kapatır, (denenmiştir).
Bel Ağrısında: Günlük 15 gr, damla sakızı 30 gr, sinameki 35 gr, toz şeker 30 gr toz haline getirilip karıştırılır, gece yatarken 10 gr bir çay bardağı ılık su ile içilir veya 10 gr yenilir.
Başağrısında bu terkip aynen kullanılır.
Havale gelen çocuklara bu terkipten 2 gr bir miktar süt ile içilirse faydalı olur, birkaç gün devam edilir. Cinsi gücü artırmak için de bu terkip faydalıdır.
Haricen Kullanılışı: Günlük ağızda çiğne-nirse diş etlerini kuvvetlendirir, baştan balgamı çeker.
Günlük toz haline getirilir, sürme gibi göze çekilirse göz hastalıklarına iyi gelir, yaralara ekilirse eti çürütmez, derin oyulmuş yaraları bile kavuşturur et bitirir.
Günlük sirke ve zift ile merhem haline getirilir, siğillere sürülürse siğilleri kurutur.
Tırnak mantarlarında günlük, susam kökü toz haline getirilir, balla karıştırılır, tırnaklara sürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.