Üvez Otu Bitkisi
ÜVEZ – SORBUS DOMESTİCA
Diğer İsimleri: Yaban Üvezi
Kullanıldığı Yerler:
Kuru meyve ve yaprakları ishal kesici olarak kullanılır.
Kullanılışı:1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış meyve veya yaprak konur, 10 dk bekletilip içilir.
Üvez yapraklarının kan şekerini düşürücü bir etkiye sahip olduğu laboratuar deneyleri ile tesbit edilmiştir.
Yukarıdaki şekilde kullanılır.
Zararsız bir ilaçtır.
Kuş üvezi mevveleri de avnı maksatla kullanılır.
ÜVEZ (YABAN ÜVEZİ) – SORBUS ARİA
Kullanılan Kısımları: Taze meyveleri ve ağaç kabuğu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Taze meyveler idrar söktürücü etkiye sahiptir, ağaç kabukları, buruşturucu, ishal kesici, bağırsakları düzelticidir.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 10 gr ufalanmış kabuk konur, 10 dk kaynatılır, günde birkaç çorba kaşığı içilir.
Kabuklar toz haline getirilir, az bir miktarı yumurta veya balla karıştırılıp yenir.
Haricen Kullanılışı: Kabukları ufalanıp kaynatılır, bu su ile gargara yapılırsa boğaz ve bademcikiltihabına iyi gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder