TARÇIN KABUĞU – CİNNAMOMUM CASSİA
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Mide dolgunluğunda, mide gazlarına bağlı şişkinliklerde, sindirim zorluğunda, gaz söktürücü, antiseptiktir, midede biriken suyu alır. Soğuk algınlığına bağlı sindirim zorlukları ve buna bağlı (atonilerde), bağırsak koliklerinde spazm çözücü olarak kullanılır, ruhi sıkıntıları giderir, sürmenajda (zihni ve bedeni bitkinlik hali) faydalıdır. Kalbi kuvvetlendirir, grip, nezle ve soğuk algınlığında kullanılır.
İştahı açar, hazmı kolaylaştırır, ishali keser, mide tembelliğini giderir, vücudun direncini artırır,kadınlardaki beyaz akıntıyı keser, aybaşını düzene koyar, bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur, cinsi arzuyu artırır, karında su toplanmasını önler, karındaki suyu alır, damar tıkanıklığını açar, kötü ve pis kokuları ve öksürüğü giderir, zekayı güçlendirir, vücudu ısıtır,kemiklerdeki yelleri giderir, midenin rutubetini alır, akciğerleri kuvvetlendirir.
Kullanılışı: Çay gibi kaynatılarak günde 2-3 bardak içilir, kaynatılan kabuklar birkaç kere kaynatılıp kullanılabilir.
1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı toz tarçın konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Toz tarçın günde 3-5 defa 0.5-1 gr bir miktar şekerle yenilir.
İştah açıcı ve midevi olarak bir kesme şeker üzerine 2-5 damla damlatılıp yenilir daha yüksek miktarlar hazım sistemini tahriş eder.
Haricen Kullanılışı: Tarçın bal ile macun yapılıp cilde sürülürse lekeleri, kızarmaları ve sivilceleri giderir.
Katarakta, tarçın tozu sürme gibi sürülürse, gözdeki perdeyi (kataraktı) alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder