Buraya Reklam Verebilirsiniz

SOĞAN

SOĞAN


 

Özellikleri:
♦ Soğanın hem yeşil yapraklan ve hem de baş kısmı gıda maddesi olarak kullanılır, fakat kötü ko­kuludur. Hadisi Şeriflerde soğan ve sarımsağa “habis” denilmiştir. Zira haram ve pis olan şeylere “habis” denildiği gibi, tadı ve kokusu kötü olan şey­lere de “habis” denilir. Soğan, sarımsak ve pırasa bunlardandır. Nitekim Peygamber AleyhisSelâm
♦ “Her kim şu kötü kokulu (habis) bitkiden (sarımsaktan) yerse, ağzının kokusu gidinceye ka­dar, mescidimize gelmesin!” buyurmuştur.
♦ Hz. Ömer (r.a.) de, uzunca bir hutbesinde
♦ “… Ey insanlar! Sizler bugün şu iki kötü kokulu sebzeyi (soğan ve sarımsağı) yiyorsunuz! Halbuki ben, Peygamber AleyhisSelâm zamanında, ağzında bunların kokusu duyulan kimsenin elinden tutulup;
1 Bakî mevkiine kadar şehirden dışarı çıkarıldığını gördüm. Her kim bunları yiyecek olursa, pişirerek kokusunu gidersin!” demiştir.
* Soğanın mizacı, sıcak ve rutubetlidir.
Faydaları:
* Soğan, yolculuk sırasındaki su değişikliğine karşı faydalıdır. Zehirli maddelerin kokusunu gide­rir. İştahı açar, mideyi kuvvetlendirir, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Meniyi artırır, cildi güzelleştirir, balgamı keser ve mideyi temizler.
* Soğan tohumu ciltteki alaca hastalığını giderir.
* Saçkıran hastalığı olan yerin etrafı soğan tohu­mu tozu ile iyice ovuşturulursa, gerçekten faydalı olur.
* Soğan tohumu tozu, tuz ile karıştırılıp siğiller üzerine sürülürse, siğilleri giderir.
* Müshil ilacı içen kimse, soğan kokladıgı za­man, kusmayı ve midedeki bulantıyı önler ve ilacın kokusunu giderir.
* Soğan suyu buruna çekildiği zaman burun mec­rasını temizler.
* Ağır işitme, kulak çınlaması, kulak iltihabı ve kulakta meydana gelen su toplanmasına karşı soğan suyu damlatılır.
* Soğan suyu göze sürme gibi çekildiğinde, göze inen (gözde toplanan) suya karşı faydalıdır.
* Soğan tohumu tozu ile bal karıştırılarak macun yapılır ve gözde meydana gelen beyaz perde hastalığı için sürme gibi göze çekilir.
* Pişirilmiş soğanın gıda değeri daha yüksek­tir.Sarılık, öksürük, nefes darlığı hastalıkları için pişirilmiş soğan gayet faydalıdır. İdrarı artırır, tabi­atı yumuşatır.
* Kuduz olmayan köpeğin ısırdığı yere soğan su­yu, tuz ve sedef otu ile macun yapılıp sürülürse, ga­yet faydalıdır.
* Soğan; devamlı yenildiği zaman, basur memele­rinin ağzını açar.
* Soğan, et ile beraber yenirse, etin yağının tesi­rini giderir. Nitekim Hz. Muâviye de, kendisini zi­yarete gelen bir heyete verdiği ziyafette, sofraya so­ğan da getirtmiş ve
* “Soğandan yiyiniz! Zira bir kimse yabancı bir yerde soğan yerse, oranın suyu o kimseye zarar vermez” demiştir

Uyarı:
Çiğ soğan yemek, yarım baş ağrısı yapar. Başa ağırlık verir, şişkinlik ve gaz yapar. Gözü karartır. Çok yenilmesi unutkanlık meydana getirir, ağız ko­kusunu değiştirir, kötü kokusu arkadaşlarına ve ko­ruyucu meleklere eziyet verir.
* Pişirilerek yenilmesi bu zararlardan bir kısmını giderir. Nitekim Peygamber Aleyhis Selâm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.