Buraya Reklam Verebilirsiniz

SİNAMEKİ

SİNAMEKİ

Özellikleri
♦ Baklagillerden sıcak bölgelerde yetişen birçok çeşidi bulunan bir bitki ve bu bitkinin bazı çeşidinin hafif acı; yapraklarından elde edilen ve hekimlikte kullanılan bir madde.
♦ Sinameki kelimesinin asıl orijinal şekli “Senâü
Mekkı’dir. Bu bitkinin Mekke’de yetişen türü pek meşhur olduğu için Mekke Senası anlamına gelen bu kelime, halk dilinde Sinameki olarak kullanıl­mıştır.
♦ Diğer türlerinden üstün, olması sebebiyle ta­bipler Mekke Senasını tercih ederler.
♦ En büyük özelliği müshil olarak kullanılması­dır. Sinameki, yan etkisi yok denecek kadar az olan faydalı bir ilaçtır. Yaş olarak veya kurutulup öğütül­dükten sonra toz hâlinde kullanılır.
Sinamekinin Faydaları:
* Sinameki yaprakları, mide ve bağırsakları yu­muşatıcı ve ishal edici özelliğe sahiptir. Az miktarda alınırsa yumuşatır, eğer çok miktarda alınırsa ishal eder. Hindistan’da Mısır’da ve Arabistan’da yetişir. En iyisi Mekke’de yetişenidir İşte bu sebeple adına “Senâ Mekkî” denilmiştir. Kurumuş yaprakları dö­vülüp toz haline getirildikten sonra acılığını gider­mek için tatlı bir madde ağızdan alınır veya kayna­tılarak suyu içilir yahut lavman yapılarak makattan verilir. Eğer çok kaynatılacak olursa
* Kalbi kuvvetlendirir, işte bu en önemli ndendir.
* Karasevda denilen hastalıktan meydana gelen evham ve vesveseye karşı faydalıdır.
* Soğuk ve sıcaktan dolayı ciltte meydana gelen çatlaklara karşı iyi gelir. Kasları, adaleleri açar.
* Saçların çıkmasını sağlar, vücuttaki bitlere karşı faydalıdır. Devamlı baş ağrısına, uyuza, kaşıntıya, sivilcelere ve sara hastalığına karşı faydalıdır.
* Kaynatılmış suyunu içmek, toz hâlinde olarak içmekten daha iyidir.



* Bir defada toz halinde olanından üç dirheme (96.gram) kadar kaynatılmış olandan ise beş dir­heme (16 gram) kadar içilebilir.
* Eğer sinameki ile beraber menekşe çiçeği ve çekirdeği çıkarılmış kızıl üzüm kaynatılırsa daha faydalı olur.
* Sinameki ve şahtere otu vücuttaki yakıcı sıvıları yumuşatıp inceltir.
* Sinameki, tereyağı ve bal ile karıştırıldıktan sonra kullanılırsa, sade olarak kullanılmasından da­ha iyi olur. Zira yağ ve bal sinamekiyi ıslah eder ve ‘ sinamekinin ishal edici özelliğini de artır.
* Sinameki hafif ishal yapar faydasının çok ol­duğu içindir ki doktorlar onu her çeşit ilacın terkibine katarlar. Meselâ sıvı müshillere, haplara, dövüle­rek veya pişirilerek yapılan ilaçlara ve macunlara katarlar, çünkü sinameki normal şekilde ishal yapar.
* Safrayı ve balgamı söktürür, mafsalların en uç kısımlarına kadar sirayet eder. Mafsal ağrılarına ve evhama karşı iyi gelir.
* Müshiller içinde en iyisi sinamekidir ancak acılığını gidermek için buna, kuru üzüm vaya şeker ilave edilmelidir. Nitekim Peygamber Aleyhis Se­lâm, Sinamekiyi hurma ile beraber kullanırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.