Buraya Reklam Verebilirsiniz

İstanbul Kekiği Faydaları

İSTANBUL KEKİĞİ – ORİGANUM HERACLEOTİCUM
Diğer İsimleri: Mercan Köşk Yabani
Çayı rahim hastalıklarına, bronşit, nezle ve boğmacaya, iştahsızlıkta, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır, idrar ve ter söktürür. İçerisindeki kavrakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi edici etkisi ilmen isbat edilmiştir.

Saralı kimseye bal ile macun yapılıp, hergün yedirilirse , akciğer iltihabında, mide ağrılarında ve mide kanamasında, kan dindirici, iştah açıcı, sistitde, sinüzitde, basurda, astımda, idrarını tutamayanlarda, şeker hastalığında, şekerlilerin susuzluğunu giderir, nefeslerinin kokmasını önler, şekerli hastaların cinsi iktidarsızlığım giderir, şekerlilerde katarakt olmayı önler, gözün görme gücünü artırır, üreyi atar, dolaşım bozukluklarını giderir, insüline muafiyet kazanmış hastalarda çok faydalıdır, şeker hastalarında meydana gelen kaşıntılarda dahilen ve haricen kullanılır.
İdrar yolları ve göğüs hastalarında antiseptik olarak kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk beklenilir, günde 3 defa yemeklerden önce 1 bardak içilir.
Yaprak veya meyve toz haline getirilir, günde 3 defa yemeklerden önce 1,5-2 gr içilir.
Meyve: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir, lezzeti yaprağınkinden daha az acı olduğundan tercihen kullanılır.
Basurda; 2 bardak kaynar suya, 15 gr ufalanmış yaprak konur, 20 dk bekletilir, sabah-akşam 1 bardak içilir. Ağız kokusunu gidermek için mersin yapraklan kuru siyah üzümle dövülür, sabah aç karnına, gece yatarken 1 ceviz büyüklüğünde yenilir, 15 gün devam edilir, kokuyu tamamen giderir. Karaciğer yağlanmasını ve astımı gidermek için mersin yağı, kekik yağı, çam terebenti esansı, portakal yağı, biberiye yağı, sabah aç karnma-gece yatarken 1 çay bardağı su içerisine 5'er damla damlatılıp içilir.
Mersin Esansı: Mersin yapraklarından su buharı ile elde edilir.
Dahilen antiseptik, kan kesici ve yatıştırıcı etkileri sebebiyle bronşit verem, bel soğukluğu, ishal kesici ve şeker hastalığında kullanılır.
Kullanılışı: Günde yalnız 10 damla bir miktar su ile veya 1 kesme şeker üzerine damlatılarak alınabilir.
Doz aşımı tehlikelidir, nefes yollarını tahriş eder ve kanamalar yapar, rahmin kasılmasına ve hamilelerde çocuk düşürmelere sebep olur.
Haricen Kullanılışı: Mersin yaprakları kaynatılır, balla karıştırılarak başa sürülürse saç çıkarır, yapraklar haşlanır çocukların başlarına sürülürse konağı giderir. Saçları si-yahlaştırır, saçları büyütmek için yapraklı dalları kaynatılır, bir müddet bununla baş yıkanır (sabunla beraber kullanılır).
Yüz güzelliği için mersin çiçeği veya meyvesi sıkılır, elde edilen su ile yüze masaj yapılır. Mersin yağı, saçları siyahlaştırmak için mersin yağı ile saçlar ovulur. Felçli, titreyen, uyuşan azalar mersin esansı ile ovulursa faydalı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.