Buraya Reklam Verebilirsiniz

Diş Budak, Diş Otu Tohumu, Deryas

DİŞ BUDAK AĞACI ÇİÇEKSİZ – FRAİNUS EXCELSİOR

Kullanılan Kısımları : Yaprak ve ağaç kabukları
Toplama zamanı: Yaprakları ilkbahar ve yaz aylarında, kabuklar baharda ağaçlara su yürüdüğünde.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Yaprakları idrar ve süt artma ve müshil olarak kullanılır. Damar sertliğini giderir, kan dolaşımını kolaylaştırır, vücutta biriken suyu boşaltır, romatizma ve gut tedavisinde faydalıdır.
Diş budak yapraklarından yapılan çay sancısız, rahat amel verdiğinden şayanı tavsiyedir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10-12 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
Veya 1 bardak suya, 4-6 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk kaynatılır, günde 2 bardak içilir.
Romatizma ve gut’ta aynen uygulanır.
Her iki cins diş budak ağacı taze dal kabuklan veya taze sürgünleri, ateş düşürücü, kuvvet verici, ishal kesici ve dizanteriye karşı kullanılır.
Kullanılışı: 2 bardak kaynar suya, 2-3 tatlı kaşığı toz haline getirilmiş kabuk konur, soğuyunca süzülür, 1 günde tüketilir. Çiçekli diş budak ağacının kabukları da aynı maksatla kullanılır. Diş budak tohumu idrar söktürücüdür. Bu suretle vücutta toplanan zehirlerin dışarıya atılmasını sağlar.
500 gr suya, 15-20 gr tohum konur, 20 dk kaynatılır, günde 2 bardak içilir.
Çiçeksiz diş budak her iki ağacın körpe dal kabuklan (vitamin P etkisinde) eskulin isithsalinde hammadde olarak kılcal damarların dayanıklılık ve geçirgenliğini takviye edici, eskuvit şeklinde draje (eskulin + vitamin C + vitamin k) kanamalarda (iç ve dış kanamalar) basur, toplar damar genişlemesinde vs. kullanılır.



ÇİÇEKLİ DİŞ BUDAK – FRAXINUS ORNUS
Çiçekli diş budak ağacının gövdesini yaralamak sureti ile elde edilen mayiye kudret helvası denilir, bu mayi hafif ve zarasız bir müshildir bilhassa çocuklarda kullanılır. Günde 5-30 gr süt içerisinde eritilerek verilir.



DİŞ OTU TOHUMU – AMMİ VİSNAGA
Diğer İsimleri: Kılır-Hıltan
Kullanılan Kısımları: Tohumları
Toplama Zamanı: Ağustos-Ekim
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Sindirimi kolaylaştırır, gaz gidericidir, antispazmotik’tir, idrar artırıcı, öksürük kesici, bağırsak kurtlarını düşürücü etkileri vardır.
Asırlardan beri mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılan bir bitkidir, böbrek koliği tedavisinde kullanılır.
Kalp damarlarını genişletici etkisi tıbben ispatlanmıştır. Çarpıntıyı yok eder.
Spazmları çözücü bir özelliğe sahiptir, spazm çözücü etkisi bilhassa bronşlar, idrar yolları, safra yolları ve kronerler üzerinde görülmektedir.
Anginapektoris, astım ve bronşi-yal astıma karşı kullanılır. Mide ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.
Çizgisiz adaleleri ve kronerleri genişletir.
Spazm çözücü etkisi dolayısı ile astım ve angina pektoriste, bronş ve kroner arter genişleticisi olarak kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Veya aynı ölçüde 2-3 dk kaynatmak suretiyle kullanılır. Doz aşımı iştahsızlık, bulantı ve kusma yapar.

Haricen Kullanılışı:
Toz haline getirilir, yaraların üzerine ekilirse yaraları iyileştirir. Kaynatılan suyu ile gargara yapılırsa, dil ağrılarını geçirir, göze pansuman yapılırsa, gözün görme gücünü artırır. Kaynatılan suyuna, kına karıştırılır, saçlara sürülürse, saçları siyahlaştırır.
Tohumu çiğnendiğinde, diş ağrısını geçirir.
Yer solucanlarını öldürmek için % 5 nisbetinde kaynatılıp kullanılır.



YALANCI DİŞ OTU TOHUMU – AMMİMAJUS
Kullanılan Kısımları: Tohumu
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Astımda, bronşları genişletici olarak, gaz söktürücü ve iştah açıcı olarak tanınan bir bitkidir. İdrar söktürür, sedef hastalığının tedavisinde kullanılır, kar-minatif etkilidir.
Frokumarin türevlerinin bazı deri hastalıklarının (sedef hastalığı) gibi tedavisinde yararlı olduğu tıbben ispatlanmıştır.

Kullanılışı:
1 bardak kaynar suya, 10 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Tohumlar toz haline ‘getirilir, günde 5 gr içilir.
Haricen Kullanılışı: Sedefte ve vitiligoda tentürü veya ekstresi kullanılır, cilde sürülür, güneşte oturulur.



DERYAS – THAPSİA GARGARİCA
Diğer İsimleri: Yen tün
Kullanılan Kısımları: Kökü
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Ödemde, müshil, nefes darlığında, siyatikte, gaz çıkartıcı ve kan tükürmeye karşı kullanılır. Kökü toz haline getirilir, 2 gr bal şerbeti ile içilirse vücutta biriken suyu boşaltır.
Haricen Kullanılışı: Kıl bitiricidir, taze kökün kabuğu saçkırana sürülürse faydalı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.