Buraya Reklam Verebilirsiniz

Çürtük Otu, Çöven Kökü

ÇÖRTÜK OTU -ECHİNOPHORA SİPTHORPİANA-ECHİNOPHORA TOURNEFORTİİ

(Her ikisi de aynı maksatla kullanılır)
Diğer İsimleri : Tarhana Otu ve Dikenli Çürtük
Kullanılan Kısımları : Çiçekli ve yapraklı dalları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Astım, bronşit, saman nezlesi, böbrek taşları, romatizma ve egzamada faydalıdır.
Yara iyi edici etkisi dolayısı ile mide ülserinin tedavisinde kullanılır. Gaz giderici, mide ağrısı, mide zayıflığı ve gastritte faydalıdır. Ruhi çöküntüyü tedavi eder giderir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
Bitki toz haline getirilir, günde 2 gr su ile içilir.




ÇÖVEN KÖKÜ – RADİX SAPONARİAE ALBAE
Diğer İsimleri : Helvacı Çöveni, Tarla Çöveni
Kullanılan Kısımları : Kök ve sapları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar ve balgam söktürücüdür, terletici, ateş düşürücü, aksırtıcı ve adet söktürücü etkileri vardır. Vücuda rahatlık verir, antiviral etkileri vardır. Antifungal etkisi zayıftır, mafsal romatizması, nevrasteni, salgı bezleri enfeksiyonları, akut lenf bezleri iltihabı, cüzzam, kanser, frengide kullanılır.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr çöven konur, 10 dk bekletilir, günde 20-100 gr içilir. Adet söktürmek için çöğen toz haline getirilir, günde 3 gr içilir.
Haricen Kullanılışı: Sinüzitte çöğen toz haline getirilir, çok az miktarda ve yalnız 1 defa enfiye gibi burna çekilir.
Sedefte kullanılır. Cilt hastalıklarında özellikle sıracada faydalıdır. 10 gr çöven 500 gr suda 10 dk kaynatılır, bu su ile yara yıkanır. Sivilce ve saç bakımı için faydalıdır. Saç dökülmesinde 10 kilo suya, 1000 gr çöven kökü konur kaynatılır, şampuan yerine kullanılır. Egzama, zona, deri döküntüleri, saç kıranda faydalıdır.

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.