BEZELYE -PİSUM ARVENSE
Kolay haz’m olur, bağırsakları çalıştırır, kabızlığı giderir, kan ve süt yapıcıdır, kan kanserine karşı
koruyucudur.
Taze bezelye çeşitli vitaminleri, madeni maddeleri ve bilhassa özel bir alkoloidi ile kansızlıkta çok faydalıdır, herhangi bir sebeple kan yapıcı organları (kemik iliği ve dalağı) çalışmayan böylece had kansızlık çeken kimselere taze bezelye çok fayda verir.
Açık tencerede en iyisi güveçte bol suda pişirilmelidir, düdüklü tencerede pişirilmemelidir, peklik çekenler yaz-kış sık sık bezelye yemelidir.
Haricen Kullanılışı: Taze bezelye taneleri ezilerek merhem haline getirilir, omurilik rahatsızlıklarında ve felçlilerde masaj yapılarak kullanılırsa faydalı olur.
BEZELYE
İÇİNDE BULUNAN BELLİ BAŞLI MADDELER :
Fosfor, demir, potasyum, vitaminlerden: A, B, C vitaminleri, nişasta ve şekerler bulunur.
VASIFLARI :
Kuvvet verir, bağırsağın boşalmasını sağlar. Taze halde hazmı kolaydır, ishallere vermemek şartıyla bağırsağın boşalmasını sağladığı için kabızlık çekenlere yedirmelidir.
BİBER (YEŞİL VEYA KIRMIZI BİBER) -CAPSİCUM ANNUM
BİBER A vitamini, B1-B2 vitaminleri, nikotilamidasidi, C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, bakır, fosfor ihtiva eder.
Dispepside, dizanteride, bağırsak fermantasyonlarında, rahim kanamalarında, mide ve bağırsak gazlarını giderici, bakterileri yok edici (dolayısı ile ülseri tedavi edici) mide tembelliğinde, ishal kesici, terletici, zekayı güçlendirici, mide ifrazatını artırıcı, dolaşım yetersizliğinden meydana gelen rahatsızlıklarda, kusmayı önleyici, cinsi arzuyu artırıcıdır. Acı biber bakterisittir, ülseri iyileştirir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2 gr biber konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3. bardak içilir. Fazlası halsizlik, mide bulantısı, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları yapar, egzama, yüksek tansiyon, üremi, damar sertliği, sistit, basur, varis ve gastriti olanlar kullanmamalıdır.
Haricen Kullanılışı: Romatizmada, eklem iltihabında, iltihap giderici olarak, grip ve soğuk algınlığında, nevralji ve lumbagoda faydalıdır.
Kullanılışı: 10 gr biber 60 gr ispirtoda eritilir, deri üzerine masaj yapılır veya lapa şeklinde konur.
Çocuğu olmayan kadınlarda acı biber soğanla pişirilir, zeytinyağı ile lapa haline getirilir, kasıklara bağlanır veya kırmızı biber yakılır alttan tütsü yapılır.
KIRMIZI BİBER (SALÇALIK): 100 gr toz biberde 318 kalori, 12 gr protein, 17,5 gr yağ, 25 gr posa, 148 mg. Kalsiyum, 293 mgr fosfor, 2014 mg potasyum, 4160 gr vitamin A 0,33 mg vitamin Bl, 0,9 mg vitamin b2, 9 mg niasin ve 6 mg vitamin C ihtiva eder.
YALANCI BİBER – SCHİNUS MOLLİS
Diğer İsimleri: Amerikan Biberi Ağacı
Kullanılan Kısımları: Tohumları
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen: İştah açıcı, hazmettirici, idrar söktürücü ve antiseptik etkilere sahiptir.
1 bardak suya, 4 gr tohum konur, 5 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
Veya 1 bardak kaynar suya, 4 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Tohumlar toz haline getirilir, günde 1-2 gr içilir. Karabiber yerine baharat olarak kullanılır.
Haricen: Yaprakları diş ve ağız hastalıklarında antiseptik olarak çiğnemek sureti ile kullanılır.