Buraya Reklam Verebilirsiniz

MEME DİKLEŞTİRME (MASTOPEKSİ)

Doğum, enzirme ya da yapısal nedenlerle meydana gelen sarkıklıklar meme dikleştirme ameliyatı ile düzeltilebilir. Bu ameliyatla aynı zamanda memelerdeki asimetrilerde düzeltilebilir.
Göğüs dikleştirme estetik ameliyatı doğum sonrasında süt verme sebebiyle büyüyen göğüslerde süt vermenin kesilmesinden sonra göğüs hacminin küçülüp involüsyona uğraması, estetik görünümün bozulması sonucunda yapılır. Göğüslerde göğüs başı aşağı doğru sarkar. Bazı hastalarda ise fazla miktarda kilo verme sonucunda göğüs dokusunun küçülmesi de aynı sonucu doğurabilir.
Meme göğüs dikleştirme ameliyatlarında memenin yeniden eski formunu ve dikliğini kazanması amaçlanır. Meme başı çevresindeki koyu renkli alan (areola) geniş ise bu ameliyatla daraltılabilir. Ayrıca gebelik sonrasında meme bezlerinde bir hacim kaybı olmuşsa, ya da aynı ameliyatta bir hacim kazanma da isteniyorsa bu dikleştirme işlemine silikon meme protezi ameliyatı da kombine edilerek hem bir dikleştirme hemde büyüme sağlanabilir.




Memedeki sarkma çeşitli şekillerde sınıflanır. Genellikle sarkma meme başının, meme altı çizgisinin hizasına veya daha aşağısında bulunması şeklinde ifade edilir. Sarkıklık meme altı çizgisi hizasında veya yakınında ise 1. derece (hafif) sarkma adı verilir. Bu durumda areola çevresinden bir doku çıkartılarak dikleştirme gerçekleştirilir. Meme ucu, meme altı çizgisinden 1-3 cm aşağıda ise 2. derece (orta) sarkma mevcuttur. Bu durumda daha fazla deri çıkartılarak, areola etrafında bir kesi olduğu gibi göğsün altına inen dik bir iz olacaktır (vertikal skar mammoplasti). Bazen bu iz “küçük t” şeklinde de planlanabilir. Meme ucu, meme altı çizgisinden 3 cm den daha aşağıda ise, 3. derece sarkma mevcuttur. Bu durumda ters-T şeklinde iz kalan mastopeksi uygulanır. Bu operasyonda meme altında yatay bir iz daha kalacaktır. Ancak bu metodun üstünlüğü memenin tam bir koni ve yuvarlak şekil alabilmesidir. Vertikal (dikey) kısa skar metodunda ise meme alt kısmında hafif bir potlaşma kalabilir. Bu pot, 1sene içinde giderek azalır. Tamamen kaybolmazsa, lokal anestezi altında ufak bir deri parçası yatay elips şeklinde çıkarılarak pot giderilir. Veya ilk ameliyat sırasında yatay “küçük t” eklenerek ameliyat tamamlanır.
Meme dikleştirme ameliyatlarında yapılan kesiler sonucunda dikiş hatlarında yukarıda tarif edilen izler oluşacaktır. Bu izler ilk aylarda daha belirgin ve kırmızımsı renkte olmakla birlikte aylar içinde yumuşayacak, renkleri beyazlaşacak ve daha az görünür hale gelecektir. Ancak bu izler sütyen ve bikini içinde kalan izler olduğundan hastayı rahatsız etmeyecektir.
Meme dikleştirme ameliyatları genel anestezi altında yapılır ve ortalama 3 saat sürer. Sonrasında bir kaç pansuman uygulanır ve dikişler 10-12. günler civarında iyileşir, dikiş almaya gerek olmaz.

Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir. 1 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir. Estetik meme dikleştirme ameliyatı genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin ruh sağlığını düzelten, onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır. Yeni şekillendirilmiş meme uzun süre dayanıklı olur ancak kilo değişiklikleri, gebelik, emzirme ve yerçekimi yeni sarkıklıklara neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.