Buraya Reklam Verebilirsiniz

Kolesterol ve Trigliserid Düşürücü Diyet

Trigliserid;bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir. Yağ ve yağ içeren tereyağ, margarin, mısır özü, canola yağı tamamıyla trigliserid formatındadır. Kişi yağlı yiyorsa ve alkolü fazla miktarda tüketiyorsa trigliseridin yüksek çıkma olasılığı çok yüksektir.

Kolesterol kanda dolaşan bir yağ maddesidir ve vücudumuzu oluşturan hücrelerin önemli bir yapı taşıdır. Kolesterol iki yoldan oluşmaktadır. Birincisi karaciğer yoluyla olup, bu vücudumuzdaki kolesterolün %75’ini oluşturur. Kolesterolün geri kalan %25’lik kısmı ise yediğimiz yiyecekler yoluyla meydana gelir. Kolesterolü kabaca iyi ve kötü kolesterol diye ikiye ayırabiliriz. Kötü kolesterol ya da LDL-K, kalp krizi ve inme sıklığını artırırken, iyi kolesterol ya da HDL-K ise kalp krizi ve inmeyi azaltmaktadır. Trigliserid ise kanda dolaşan diğer bir yağ maddesi olup, yüksekliği kalp krizi ve inme riskini artırmaktadır.






Kolesterol ve Trigliserid Düşürücü Diyet
Önerilen GıdalarÖlçülü Yenecek GıdalarKaçınılması Gereken Gıdalar
Ekmek-TahılKepekli buğday
Çavdar ekmeği
Yulaf ezmesi
Mısır Geverği
Makarna
Pirinç
Bulgur
Açma
Kruvasan
Poğaça vb..
Sütlü ÜrünlerYağsız süt
Az yağlı peynir
ve eritme peyniri
Yağsız yoğurt
Yumurta akı
Yarım yağlı süt
yarım yağlı peynir (dil peyniri)
Yarım yağlı yoğurt
Yumurta (Haftada 2)
Tam yağlı süt
Konsantre süt
Taklit sütü
Yağlı peynir ve yoğurt
Kaymak, şanti
ÇorbalarSebze Çorbası
Et suyu çorbası
İşkembe Çorbası
Paça
BalıkBütün beyaz etli ve yağlı balıklar
(Izgara, buğulama)
Uygun yağda kızartılmış balıkBelirsiz yağda kızartılmış balıklar
Balık yumurtası
Havyar
Deniz ÜrünleriİstiridyeMidye
Istakoz
Karides
Kalamar
EtTavuk
Hindi
Dana
Av eti
Yağsız sığır
Kuzu (Haftada 1-2)
Ciğer (Ayda 1)
Dana jambon
Dana ve tavuk sosis
Yağlı görünen tüm etler
Kümes hayvanları derisi
Ördek, kaz
Sosis, salam
Pastırma, sucuk
YağlarÇoklu doymamış yağlar
(Ayçiçeği, mısır özü, soya)
Tekli doymamış yağlar
(Zeytinyağı, hidrojene
olmamış yumuşak margarin)
Tereyağı
Hidrojene yağlar
Sert margarinler
İç yağı, kuyruk yağı
Sebze ve MeyvaTüm taze ve dondurulmuş sebzeler
Kuru baklagiller
Haşlama patates
Uygun yağda kızartılmış
patates ve sebze
Belirsiz yağda kızartılmış patates ve sebze
Cips
Tuzlu konserve sebzeler
TatlılarYağsız sütle yapılan tatlılar
(Muhallebi, sütlaç, vs..)
Meyva salatası
Limon dondurması
Aşure, pestiller
Kuruyemişli sucuklar, cezerve
Çoklu doymamış yağ ve margarinle yapılan pasta ve bisküviler
Badem tatlısı
Helva
Dondurma
Baklava
Kremalı pasta
Hazır pasta ve bisküviler
Hazır pudingler
Çikolata ve tüm hazır tatlılar
KuruyemişCeviz
Badem
Kestane
Yer fıstığı
Antep fıstığı
Hindistan cevizi
Tuzlu eğlencelik
İçecekler, SoslarÇay
Kahve, neskafe
Az kalorili meşrubat
Az yağlı soslarFazla tuz
Hazır salata sosları
Mayonez
*Kaynak:Türk kardiyoloji derneği koroner kalp hastalığından korunma ve tedavi kılavuzu (1998)

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.