Trigliserid;bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir. Yağ ve yağ içeren tereyağ, margarin, mısır özü, canola yağı tamamıyla trigliserid formatındadır. Kişi yağlı yiyorsa ve alkolü fazla miktarda tüketiyorsa trigliseridin yüksek çıkma olasılığı çok yüksektir.
Kolesterol kanda dolaşan bir yağ maddesidir ve vücudumuzu oluşturan hücrelerin önemli bir yapı taşıdır. Kolesterol iki yoldan oluşmaktadır. Birincisi karaciğer yoluyla olup, bu vücudumuzdaki kolesterolün %75’ini oluşturur. Kolesterolün geri kalan %25’lik kısmı ise yediğimiz yiyecekler yoluyla meydana gelir. Kolesterolü kabaca iyi ve kötü kolesterol diye ikiye ayırabiliriz. Kötü kolesterol ya da LDL-K, kalp krizi ve inme sıklığını artırırken, iyi kolesterol ya da HDL-K ise kalp krizi ve inmeyi azaltmaktadır. Trigliserid ise kanda dolaşan diğer bir yağ maddesi olup, yüksekliği kalp krizi ve inme riskini artırmaktadır.
|
|
Kolesterol ve Trigliserid Düşürücü Diyet
|
| Önerilen Gıdalar | Ölçülü Yenecek Gıdalar | Kaçınılması Gereken Gıdalar |
Ekmek-Tahıl | Kepekli buğday Çavdar ekmeği Yulaf ezmesi Mısır Geverği Makarna Pirinç Bulgur | | Açma Kruvasan Poğaça vb.. |
Sütlü Ürünler | Yağsız süt Az yağlı peynir ve eritme peyniri Yağsız yoğurt Yumurta akı | Yarım yağlı süt yarım yağlı peynir (dil peyniri) Yarım yağlı yoğurt Yumurta (Haftada 2) | Tam yağlı süt Konsantre süt Taklit sütü Yağlı peynir ve yoğurt Kaymak, şanti |
Çorbalar | Sebze Çorbası Et suyu çorbası | | İşkembe Çorbası Paça |
Balık | Bütün beyaz etli ve yağlı balıklar (Izgara, buğulama) | Uygun yağda kızartılmış balık | Belirsiz yağda kızartılmış balıklar Balık yumurtası Havyar |
Deniz Ürünleri | İstiridye | Midye Istakoz | Karides Kalamar |
Et | Tavuk Hindi Dana Av eti | Yağsız sığır Kuzu (Haftada 1-2) Ciğer (Ayda 1) Dana jambon Dana ve tavuk sosis | Yağlı görünen tüm etler Kümes hayvanları derisi Ördek, kaz Sosis, salam Pastırma, sucuk |
Yağlar | | Çoklu doymamış yağlar (Ayçiçeği, mısır özü, soya) Tekli doymamış yağlar (Zeytinyağı, hidrojene olmamış yumuşak margarin) | Tereyağı Hidrojene yağlar Sert margarinler İç yağı, kuyruk yağı |
Sebze ve Meyva | Tüm taze ve dondurulmuş sebzeler Kuru baklagiller Haşlama patates | Uygun yağda kızartılmış patates ve sebze | Belirsiz yağda kızartılmış patates ve sebze Cips Tuzlu konserve sebzeler |
Tatlılar | Yağsız sütle yapılan tatlılar (Muhallebi, sütlaç, vs..) Meyva salatası Limon dondurması Aşure, pestiller Kuruyemişli sucuklar, cezerve | Çoklu doymamış yağ ve margarinle yapılan pasta ve bisküviler Badem tatlısı Helva | Dondurma Baklava Kremalı pasta Hazır pasta ve bisküviler Hazır pudingler Çikolata ve tüm hazır tatlılar |
Kuruyemiş | Ceviz Badem Kestane | Yer fıstığı Antep fıstığı | Hindistan cevizi Tuzlu eğlencelik |
İçecekler, Soslar | Çay Kahve, neskafe Az kalorili meşrubat | Az yağlı soslar | Fazla tuz Hazır salata sosları Mayonez |
*Kaynak:Türk kardiyoloji derneği koroner kalp hastalığından korunma ve tedavi kılavuzu (1998) |
|