ENGİNAR
İÇİNDE BULUNAN MADDELER :
Vitaminlerden A ve B vitaminleri bulunur.
Minerallerden : Manganez, fosfor, demir azotlu maddeler ve inulinadı verilen şekerli hastaların yiyebileceği karbon hidratlar vardır.
VASIFLARI:
Pişitildiği zaman hazmı çok kolaydır. Enginar yapıcı ve kuvvet vericidir. Enginar bundan başka insana iştah verir, uyarır, karaciğeri kuvvenlendr’fir, kanı temizler, kalbe kuvvet verir. Vücuttan toksinleri atar, idrar söktürür ve kanda fazla olan kolestrol ve üreyi dışarıya atar.
NERELERDE KULLANILIR:
Vücut ve sinir yorgunluklarında, büyüme çağında, karaciğer yetmezliğinde ve şişmesinde, böbrek yetersizliğinde, romatizma, zehirlenmelerde ve bağırsak iltihaplarında kullanılır.
Enginarın pişmiş suyu, karaciğer şişmesi ve safra kesesi dolgunluğunda çok faydalıdır.
Taze enginarlar pişirildiğinde müzmin ishallere iyi gelir.
Enginarın köküne gelince: Beyaz şarapla kaynatılırsa romatizma ve sarılık hastalığına çok iyi gelir. Bugün piyasada bulunan bazı karaciğer ilaçlarının terkibinde bile enginar hülâsaları vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder