ÇAYIR PAPATYASI – BELLİS PERENNİS
Diğer İsimleri: Koyun Gözü
Kullanılan Kısımları: Çiçekleri
Toplama Zamanı: Nisan — Temmuz
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, öksürük kesici, müshil ve kuvvet vericidir. Soğuk algınlığında faydalıdır, bağırsak iltihaplarına çok iyi gelir. Çayır papatyası karaciğerin dostudur, şeker hastalarına hararette tavsiye olunur.
Kullanılışı: Yarım bardak suya, 2-3 tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki konur, 8 saat bekletilir, süzülür, 1 günde tüketilir.
Bağırsak iltihabında 1 bardak kaynar suya, 5 gr kuru çiçek konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
Metabolizma bozukluklarında koyun gözü taze çiçeklerinden şurup yapılır günde 1 bardak sıcak olarak içilir veya taze çiçekler sıkılır, günde 3 defa 1 çay kaşığı içilir.
Haricen Kullanılışı: Haşlanan bitki artıkları deri iltihaplarında, şişliklerde ve egzamada lapa şeklinde kullanılır.
ÇAYIR SEDEFİ KÖKÜ -THALİCTRUM FLAVUM
Kullanılan Kısımları : Kök ve sapları
Kullanıldığı Yerler: Müshil ve idrar artırıcıdır.
Kullanılışı: 1 bardak suya, 20 gr kök sap konur, 10 dk kaynatılıp içilir. (Müshil etki için)