BALLI BABA -LAMİUM ALBUM
Diğer İsimleri: Beyaz Ballı Baba
Kullanılan Kısımları : Yaprak ve çiçekleri
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı: Kuvvet verici, ishal kesici, rahim iltihabı ile rahim kanamalarında, mesane yanmasını giderir, uykusuzluğa çok iyi gelir, prostatta faydalıdır, idrar zorluğunu giderir, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Tükürük ifrazatını artırır, kanı temizler, vücuda rahatlık verir, kan yapıcıdır, kadınlardaki beyaz akıntıyı keser, menapozda faydalıdır, damarları genişletir, ateş düşürür, dizanteride, akciğer kanaması, varis, mesane iltihabında ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Kanda akyuvarların çoğalmasını temin eder.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr çiçek-yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Basurda; 2 bardak kaynar suya, 25 gr ballı baba çiçek ve yaprağı konur, 10 dk bekletilir, sabah-akşam 1 bardak içilir. Kansızlıkta, ergenlik çağındaki genç kızlardaki soluk benizlilikte ballı baba (yara otu – çoban gülü) anthylis vulneraria ile aynı nisbette haşlanıp içilir. Ballı baba şurubu boğaz hastalıklarına, vereme ve aybaşı ağrılarına karşı kullanılır. Ballı baba ruhu iç huzursuzluk, çarpıntı, başa kan hücumu ve kan dolaşımı rahatsızlıklarında günde 3 defa 10-15 damla kesme şekerle yenilir.
Haricen Kullanılışı: Yaprağının haşlanmış lapası kabakulak, egzama ve kanlı basurda şifalıdır. Merhemi yanıklarda faydalıdır.
BALLI BABA KIRMIZI -LAMİUM PURPUREUM
Cinsleri de aynı maksatla kullanılır.
BALLI BABA LEKELİ -LAMİUM MOCULATUM-BALLI BABA SARI -LAMİUM GALE OPDOLON
Kullanılan Kısımları : Yaprak ve çiçekleri
Daha çok çiçekleri tercih edilmelidir.
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılışı:Menapozda, aybaşı kanamalarında, rahim iltihabında, kadın hastalıklarında, uykusuzlukta ve kan temizleyici olarak kullanılır.
Ağır böbrek rahatsızlıklarında, böbrek büzülmesi, kuruması ve sun’i böbreğe bağlanması halinde bile sarı ballı baba, aynı miktar yapışkan otu (kaz otu-yoğurt otu) ve altın başak otu ile beraber karıştırılır, haşlanıp içilir. İdrar zorluğunda, kalpsuyu ödeminde, hazım bozukluğunda, mesane felci, mesane üşütmesi ve böbrek iltihabında faydalıdır. Egzamada, sıracada haşlaması içilir.
Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 4 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Ballı baba, yapışkan otu, altın başak otu karışımından 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık ot konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Haricen Kullanılışı: Ballı baba yaprağının haşlaması lapa halinde kabakulak, egzama, isilik ve kanlı basurda faydalıdır.
Varis ve çıbanlarda kaynatılan suyu ile pansuman yapmak sureti ile kullanılır.
Ballı baba merhemi yapılır, yanıklarda kullanılır.