AYVADANA -ARTEMİSİA VULGARİS
Diğer İsimleri : Adi Pelin-Misk Otu
Kullanılan Kısımları : Sap ve kökleri
Toplama Zamanı : Temmuz-Eylül
Kullanıldığı Yerler:
Dahilen Kullanılması: Spazm çözücü, teskin edici, iştah açıcı, hazım sistemini düzeltici, uykusuzluk ve sinir buhranına karşı, kuvvet verici, idrar artırıcı, ishal kesicidir. Dalakta olan taşları düşürür, solucan düşürücüdür, kadın tenasül uzvunda ve rahimde olan kurtları ve parazitleri döker, kusmayı önler, mide nezlesinde faydalıdır. Hazımsızlıkta ve halsizliğe karşı, romatizmada, safra ifrazını artırıcıdır.
Aybaşı rahatsızlıklarında, sarılıkta çok etkilidir, memeli basurda faydalıdır.
Kullanılışı: Ayvadana toz haline getirilir, günde 4-6 gr içilir.
1 bardak kaynar suya, 1 kaşık bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Safra kesesinin az veya fazla salgı yapması halinde 50 gr kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir. Aynı su kusmalarda kusma hissi meydana gelince 1 bardak içilir. Sara‘da ayvadana kökü toz haline getirilir, 30 gr-60 gr balla karıştırılır, günde 1 tatlı kaşığı yenilir.
Yüksek ateşte 1 bardak kaynar suya, 3 gr çiçekli tepe kısmından bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir. Parazitleri ve solucan düşürücü olarak ayvadana toz haline getirilir, günde 4-8 gr balla karıştırılıp yenilir.
Haricen Kullanılışı: Ayvadana kaynatılır, suyuna oturulursa aybaşı kanını ve idrarı çoğaltır, rahim ağrılarına iyi gelir, rahimde ölmüş cenini dışarı çıkarır. Ayvadana kaynatılır lapa halinde başa konulursa veya kaynatılan suyu ile baş yıkanırsa genizde ve burunda olan tıkanıklığı giderir, baş ağrısına, baş dönmesine, göz kararmasına, nezleye iyi gelir. Kökleride aynı maksatlarla kullanılır. Cilt yaralarında 1 kilo kaynar suya, 20 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, suyu ile yaralara pansuman yapılır.
Ayak yorgunluğu ve şişliklerinde 3 kilo suya, 100 gr bitki konur, 15 dk kaynatılır, bitkilerle birlikte bir kaba boşaltılır, ılık halde ayaklar içine sokulur, bitkinin üzerine konulur.