Buraya Reklam Verebilirsiniz

Kabızlığı Önleyen Beslenme ve Yiyecek Önerileri

Merhaba kabızlık problemi bir çok insanın ortak problemidir. Peki bu problemden beslenerek çok çabuk bir şekilde kurtulabileceğinizi biliyormusunzu. Sizlere Bugün beslenme alışkanlığınızı değiştirerek kabızlıktan nasıl korunabilirsiniz kısaca anlatmak istiyoruz.

Lifli, posalı besinler
Yumuşak ve yeterli sıvı içeren bir dışkı oluşturmak için her gün 20-35 gram lif alınması gereklidir. Örneğin fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler yüksek miktarda lif içerirler. Ayrıca meyve, sebze ve salata tüketimini artırarak, meyve ve sebzeleri kabuklarıyla tüketerek, beyaz ekmek yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih ederek, pirinç pilavı yerine ise bulgur pilavını tüketerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.

Bol sıvı
Su yenilen besinlerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması açısından oldukça önemlidir. Dolaşımı hızlandırır, dışkının yumuşak ve hacimli olmasını sağlar. Dolayısıyla günde 2,5 – 3 litre su tüketmek sağlıklı olacaktır. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kayısı marmelatı veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de dışkının yumuşamasını sağlar.

Sakınılması gereken gıdalar
Dondurma, peynir, et gibi lif içeriği son derece az besinlerin alımını sınırlamak gereklidir.Günde 5 bardak çaydan veya 2 fincan kahve gibi kafeinli içeceklerden fazlasını ve asitli, gazlı içecekler gibi hazır içecekleri tüketmeyin. Çünkü bu tür içecekler bağırsak çalışma hızını azaltır.Muz, patates, elma suyu, ayva, havuç, kestane gibi yiyecekler bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı arttırır.Sağlıklı beslenme adına sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri ve dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatları tüketmeyin.
Müshiller
Kabızlık çekenlerin aldığı desteklerden biridir müshiller. Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal çoğu hastada müshillerin kullanımı gerekli olmadığını söylüyor. Ancak, diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini yerine getirmelerine rağmen hala kabızlık çeken bir grup hastada bir süre için müshillerin kullanımı gerekebilir, diyor. Kullanımda değişik biçimlerde (toz, hap, şurup, ciklet) ve değişik içerikte (kitle oluşturucu, uyarıcı, tuzlu, vb.) pek çok müshil bulunuyor. Hangi hastaların, hangi tipte ve ne süre ile müshil kullanması gerektiğine ancak bir doktor karar verebilir. Dolayısıyla, doktora danışmadan müshiller kullanılmamalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu’ndan kabızlığa bitkisel kür
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, şiddetli ve kronik kabızlık şikayeti olanlar için mükemmel bir destekleyici kür öneriyor:
9-10 adet taze portakal yaprağı bir su bardağı suda 6 dakika hafif ateşte kaynatılır. 6. dakikadan sonra ocaktan indirilir ve ılımaya bırakılır. Sabah kahvaltısından 1 saat sonra tamamı içilir. Bir hafta boyunca bir gün arayla her defasında taze hazırlayarak içilir ve kür sonlandırılır. Kabızlık şikayetinin durumuna göre haftada 2-3 defa tekrar edilebilir. (Kurutulmuş portakal yaprağının bu anlamda etkisi yoktur ve kullanılmamalıdır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.