Buraya Reklam Verebilirsiniz

Saman Nezlesinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Saman nezlesi ile nezle ve grip karıştırılmasın. Uzmanlar polene duyarlı olan kişilerin vakitlerini mümkün olduğu kadar evde geçirmesi gerektiğini söylüyor..

Kış mevsiminin ardından ilkbahar ayı ile birlikte polene duyarlılığı olanların alerjik rahatsızlıkları artmaya başladı. Özellikle ilkbaharın erken döneminde ağaçlardan, geç döneminde ise çim ve çayırlardan salınan polenler alerjik bir hastalık olan saman nezlesine (alerjik rinit) yol açabilmekte olduğunu ifade eden Gürbüzler, polen mevsimine girildiğini ifade ederek, ‘Saman nezlesinde; tekrarlayan hapşırık nöbetleri, burun tıkanıklığı, burundan sulu akıntı, gözlerde sulanma ve kaşıntı, damak ve boğazda kaşıntı gibi tipik belirtiler görülür. Bu alerjik bir hastalıktır ve alerjen maddenin duyarlı kişilerle teması sonucu oluşur. Mevsimsel saman nezlesinin tanısını koymak kolaydır. Özellikle ilkbahar mevsiminde daha önce sayılan belirtilerin meydana gelmesi ilk olarak bu hastalığı düşündürür. Yapılacak deri prick testinde de alerjen madde tespit edilirse tanı netleşmiş olur’ dedi.

Gürbüzer, polen mevsiminde polenlere duyarlı kişilerin vakitlerini mümkün olduğu kadar evde geçirmeleri ve piknik, kamp gibi doğa aktivitelerinin kısıtlanması önererek, ‘Yani duyarlı olunan alerjen madde ile herhangi bir temas olmadığı müddetçe alerjik reaksiyon ve dolayısıyla da hastalık oluşmayacaktır. Yine dışarı çıkılmış ise dönüşte duş alınarak ve elbiseler yıkanarak polenlerden uzaklaşma yoluna gidilmelidir. Kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, klimalar polen filtreli olarak çalıştırılmalıdır. Önlemlere rağmen şikayetler oluşmuşsa antihistaminik ilaçlar ve steroidli burun spreyleri doktor kontrolünde kullanılarak hastalığın belirtilerinin geçmesine yönelik semptomatik tedavi yapılır’ diye konuştu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.