Buraya Reklam Verebilirsiniz

İkinci çocuğa hazırlık

İkinci bir çocuk yapmak istiyorsunuz ama evdeki küçüğün kardeş fikrine tepkisi sizi ürkütüyor. Nasıl üstesinden gelirsiniz?

İlk çocuğu yapmak, sarsıcı bir deneyimdi. Hayatınızı değiştirmek ve yeniden planlamak zorunda kaldınız. İkincisini yapmaya karar verdiğinizde ise, hayatınız ilk seferki kadar çok değişmeyecek ama, kendinize ayıracak en ufak bir boş vaktiniz kalmayacak.

Eğer ikinci çocuğu yapmayı düşünüyorsanız, ya da halihazırda ikinciye hamileyseniz, ilk çocuğunuzu kardeşe hazırlamak ve yaş farkını ayarlamakla ilgili olarak yardıma ihtiyacınız olacak. Burada size yardımcı olabilecek bazı bilgileri derlemeye çalıştık:

Değişiklik yapmak
Çocuğunuz, ağabey ya da abla olacağını öğrendiğinde farklı tepkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu duruma hiç aldırmayabilir, mutlu olabilir, ya da kızabilir. Hatta farklı zamanlarda bu tepkilerin hepsini vermesi de mümkün.

Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun, onu duruma ne kadar hazırlarsanız hazırlayın, bebek doğduğunda, bu durum gene de bir şok etkisi yapacaktır. Bu durumda yapılacak en iyi şey, çocuğun duygularını açık bir şekilde yansıtmasına izin vermek ve onunla bu konuyu açık olarak konuşmak ve onu kendinizden ve bebekten uzaklaştırmadan olaya dahil etmektir.

Bu konuda yapabileceğiniz birkaç ufak ama önemli şey var: 
  • Yeni gelen bebeğe alacağınız hediyeyi ilk çocuğunuzun seçmesine ve gene bebeğe gelen hediyelerin paketlerini onun açmasına izin verin.
  • Bebeğin adını seçerken mutlaka onun da fikrini alın.
  • Bebeğin bakımını sağlarken, ona da yardım etmesi için fırsat tanıyın. Mesela, bebek arabasını itebilir, o gün bebeğin ne giyeceğini o seçebilir, ya da battaniyesini örtebilir.
  • Sık sık ona onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyip, bolca kucaklayıp öpün. 
  • Bebek çok zamanınızı alabilir ama mümkün olduğunca büyük çocuğunuza da zaman ayırın. Mesela bebeğinizin uyuduğu zamanlarda, ya da bebeği birine bıraktığınızda onunla olabilirsiniz.
Tabii bebeğinizi aileye katmak ve çocuğunuzu bu duruma hazırlayabilmek çocuğunuzun yaşıyla da alakalıdır. 2 yaşa kadarki çocuklar, artık ona daha az zaman ayırdığınızı fark edecek ama bu konuda fazla bir şey yapamayacaklardır. Biraz daha büyük bir çocuksa, duygularını fiziksel tepkilerle dile getirebilir, ya da tuvalet eğitiminde geri adım atabilir.

Okula başlamış olan çocuklarsa, anneden uzakta zaman geçirmeye başlamış olduklarından, duruma daha kolay alışırlar. Okul gibi büyük bir bariyeri zaten aştıklarından, yeni gelen bir bebek onlar için hayatın sadece başka bir getirisi olacaktır. Tabii çocuğunuz okul çağındaysa, yaşı ne kadar büyükse, durumu o kadar anlayışla karşılayabilir ve hatta size yardımı da dokunabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.