Buraya Reklam Verebilirsiniz

Emziren Anneler Kafein Tüketebilir Mi?

Emziren  annelere kafein içeren  besinler tüketmek hususun­da uzmanlar dikkatli olmayı öneriyor. Uzmanlar aksi durumun bilhassa bebekte birçok hastalığa yol açabileceği uyarısın­da bulunmakta­dır­­.

Bebeğin beslenmesi­ni de direkt olarak ilgilendirdiği için emziren  annelerin beslenme şekline dikkat etme­si tavsiye ediliyor­. Annelerin doğru olmayan ve sağlıklı olmayan beslen­me tercihleri emzirilen  bebeğin sağlığını ciddi şekil­de tehdit etmektedir­­.

Annenin tükettiği kafein bebekte reflüye neden oluyor
Anne sütü bebekler için en  mükemmel besindir­­. İçerdiği bağışıklık sistemi­ni güçlendirici maddeler hala birçok mamada yüzde yüz oranın­da yer almaz­. Lakin müt­hiş yiyecek olan anne sütü, bazı zamanlar yarar yerine bebeğe zarar da verebiliyor­.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı olan Prof­. Dr­. Yonca Tabak, "Süt veren  annelerin aşırı kafein tüketmesi, mucize bir besin olan anne sütünü zararlı bir yiyecek haline getirerek, bebekler­de reflü öncelikli olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır­­." açıklamasın­da bulundu­.

Emziren  annenin kafein tüketme­si bebekte reflüyü tetiklemekte

Anne sütünün bebekler için en  kusursuz yiyecek kaynağı olduğunu söyleyen  Prof­. Dr­. Yonca Tabak, ‘Anne sütünün içermiş olduğu bağışıklık sistemi­ni güçlendirici besinler bugün, hiç bir mamada yüzde yüz oranın­da yok­tur­. Her annenin sütü bebeğine özeldir ve onun gereksinimleri­ni en  iyi şekil­de giderecek özellikte doğa tarafı ile ayarlanmıştır­­. Lakin mucize yiyecek olan anne sütü, bazı zamanlar yarar yerine bebeğe zarar da verebilir, öncelikli olarak de emzirme süreci boyunca anne beslenmesine dikkat etmiyor ve bolca kafeinli gıda tüketiyorsa ‘ diye konuştu­.

Süt veren  annelerin kafein açısın­dan zengin olan çikolataöncelikli olmak üzere kakaolu besinlerden  ve kahveden  uzak durması­nın bebekleri­nin sağlığı yönün­den  çok mü­him olduğuna dikkat çeken  Prof­. Dr­. Yonca Tabak, "Bebekler­de ilk iki yaşta mide başı normalden  daha gevşektir­­. Kafein de genel manada mide başını gevşeten  ve midede asit salgısını artıran bir maddedir­­. Süt veren  anneler, kafein içeren  besinler tüketiyorsa bu direkt bebeği de etkilemektedir­­. Bebek de bolca anne sütü kanalıyla kafein alır­­. Bu da bebeğin reflü olmasına ve ilerleyen  zamanlar­da reflüye bağlı başka hastalıkların ortaya çıkı­şına kaynaklık etmektedir" diye açıklamada bulundu­.

Sütünüzü artırmak amacıyla çikolata ve kakaolu besinler tüketmeyin
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof­. Dr­. Yonca Tabak şu şekil­de konuştu:

"Anneler sütleri­ni artırmak amacıyla tatlı olarak bol çikolata tüketmeyi tercih edebiliyor­. Oysa bu, bebeğin sağlığı için epey zararlıdır­­.  Bir de çikolatanın yanın­da kahve de tüketiliyorsa, aşırı kafein tüketimin­den  ötürü bebek için durum daha da vahim bir hal alır­­. Bilhassa da bu gıdaları tükettikten  sonra bebeği emzirip ardın­dan uyutmak reflüye en  çok neden  olan durumdur­. Zira bebek yatar pozisyona girdiğinde mideden  yukarıya doğ­ru olan kaçak, daha belir­li duru­ma gelir ve bu da reflü oluşmasını harekete geçirme ktedir­­."

Reflü, zaman içerisinde solunum yolu enfeksiyonlarına sebep ola­bilmektedirReflünün doğum sonrasıki ilk altı ay içinde yüzde altmış oranın­da görüldüğünü belirten  Prof­. Dr­. Yonca Tabak; hastalığın fışkırır şekil­de kusmalar ve kilo alamama biçimin­de seyrettiği­ni söyledi­. Tabak, "İki yaşına doğru bebeğin mide başı güçlendiği zaman aşırı kusmalar birçoğu zaman son bulsa da geriye iz olarak; sessiz reflü olarak isimlendiri­len  ve ilerleyen  yaşlar­da çocukta tekrar edici solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan bir durum ortaya çıkmakta­dır­­.  Sessiz reflü genel olarak ağız kokusu, gece yastığa ağızdan salya akması, hıçkırık, ses kısıklığı, iştahsızlık gibi belli belirsiz bulgularla tanınır­­. Özetle; gıda alerjisi olsun veya olmasın süt veren  annelerin kafein ve çikolatadan uzak durma­sı şarttır­­." dedi­.

Süt arttırmak amaç­lı bol su tüketmeli, uyumalı ve dinlenme etmeli Prof­. Dr­. Yonca Tabak, sütünü arttırmak amaç­lı tatlıya başvuru yapan annelere mü­him tavsiyeler­de bulundu­. Tabak; "Süt veren  annelerin sütünü artırma­sı için tek ihtiya­cı bol su tüketmek, uyumak ve dinlenme etmektir­­. Çikolata ve benzeri kakaolu besinler sütünüzü arttırmaktansa bebeğinizi sağlığınızdan edebilmekte­dir­­." Açıklamasını yaptı­.

Emziren annelere öneriler

– Bilhassa süt yapar diyerek bol çikolata ve türevleri­ni tüketmekten  kaçılar­­.
– Kafein içeren  kahve, kola gibi içeceklerden ve çikolata gibi besinlerden  uzak durmalılar.
– Süt yapar diye şekerli besi­ni çok tüketmekten  kaçınılmalılar.
– Bol su içmeliler.
– Mutlaka gün içerisinde ve gece vakitlerinde bebeği güvenilir birine teslim edip dinlenmeliler­­. Uyku sütü artıran en  iyi yöntemdir­­.

İlgili aramalar: emziren anneler çikolata yiyebilir mi, emziren anneler kola içebilir mi, bebek emziren anneler kahve içebilir mi, emziren anneler kafein tüketebilir mi, süt veren anneler kafein alabilir mi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.