Buraya Reklam Verebilirsiniz

Hamilelik ve Oruç

Yaklaşan Ramazan ayı öncesi hamilelerin oruç tutması ile ilgili merak edilenleri bu yazıda biraraya topladık.İşte gebelik ve oruç, hamilelikte oruç tutma konusu ile ilgili merak edilenler.

Beslenmenin önemli olduğu olduğu bir dönemdir hamilelik. Enerji tüketimi vitamin, mineral ve artan protein ihtiyacı sebebiyle iyi bir beslenme programı uygulanmalıdır. 

Hamilelikte oruç tutmak zararlı mı?

Hamile bir kadının oruç tutması gerek kendi sağlığı ve bebeğin sağlıklı gelişimi açısından farklı riskler taşıyabilir.

Hamile kadınlar oruçtan neden negatif etkilenirler?

Oruç tutarken uzun süreli açlık saatleri olumsuz etkileyebilir. Kan şekerinin düşmesine bağlı halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir. Mide şikayeti olan hastalarda asit üretimi artarak mide şikayetlerinin de artmasına yol açabilir.

Açlık hamileleri normal kişilere göre fazla mı etkiler?

Kan şeker düzeyi ilk 3 aydan sonra özellikle gebelik öncesine göre inişli çıkışlıdır. Kan şekeri yemekten sonra hızla yükselebileceği gibi açlık dönemlerinde daha hızlı düşebilir. Hamilelik esnasında sıklıkla küçük miktarda yemek tavsiye edilir. Bunun dışında gebeliğin ilk aylarında bulantı uzun süren açlıklarla çok daha olumsuz bir hal alabilir.

Oruç tutan hamileler iyi beslenmez ise ne olur?

Yetersiz düzeyde sıvı alımına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonları, kansızlık, diş problemleri, şişlikler, düşük doğum ağırlıklı bebekler, erken doğum, uzun süren açlığa bağlı mide asitinde artma, mide yanması ve ekşime gibi sorunlar olur.

Oruç tutan gebeler tutmayanlara göre daha çok kilo alırlar mı?

Uzun süren açlık metabolizmanın hızını düşürür ve kadının hareket yeteneğini azaltır. Ayrıca, daha az kalori harcanmasına sebep olur, bu da kişiye kilo olarak geri döner. Bunun dışında akşam yenilen yemekler sindirim sorunu ortaya çıkarır.

Oruç tutma durumunda su içilmemesi hamileleri nasıl etkiler?

Sıcak günlerde su kaybı, normal kadınlara göre daha çok artar. Su alamamaları düşme ve bayılmalara sebep olur.

Gebelikte tutulan oruç anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?

Çocuğun içinde bulunduğu amniyotik sıvı azalır ve çocuk hareketlerinde azalma yapar. Bebeklerde düşük kilolu doğumlara sebep olur. Bunun haricinde uzun süreli açlık sonucu mevcut olan yağ dokusu yıkılarak keton oluşumuna sebep olur. Bu durum da bebeğin beyin fonksiyonlarını etkileyebilir.

Hangi durumlarda anne adaylarının hiçbir şekilde oruç tutmamaları gerekir?

Hamile kadın gebelik şekeri, yüksek tansiyonşeker hastalığı gibi sorunları varsa aç kalmamalıdır. Karaciğer hastaları, mide ülseri olanlar ve ishal şikayeti olanlar oruç tutmamalıdır.

Oruç tutan hamilelerin ek vitamin almaları faydalı mıdır?

Hamilelikte aldığı vitaminler haricinde gereksinimi yoktur.
gebelik ve oruç

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.