Buraya Reklam Verebilirsiniz

Bu da vitamin deposu uşkunlu dondurma

- 60 GRAM UŞKUNDA BİR SANDIK PORTAKALA EŞ DEĞER C VİTAMİNİ BULUNDUĞUNU SAVUNAN HESKADER BAŞKANI KAÇMAZ, VALİ TÜRKER’E UŞKUNLU DONDURMA İKRAM ETTİ


HAKKARİ (İHA) – Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKADER) Başkanı Sefer Kaçmaz, Hakkari, Ağrı, Van ve Bitlis gibi birçok bölgede bolca yetişen kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen doğal bitki uşkundan dondurma yaparak Hakkari Valisi Muammer Türker’e ikram etti.

Sefer Kaçmaz, yaklaşık bir yıl önce uşkundan kek yaparak Hakkari Valisi Muammer’e ikram etmişti. Kaçmaz bu defa ise vitamin deposu olan uşkun dondurması yaparak Vali Türker’e ikram etti. Uşkunun yararları hakkında Vali Muammer Türker’e bilgi veren Sefer Kaçmaz, 60 gram uşkunda bir sandık portakala eş değer C Vitamini bulunduğunu söyledi. Kaçmaz, “Uşkun A, E ve C vitamini bakımından zengin olduğundan ne kadar çok tüketilirse herhangi bir yan etkisi görülmemiştir. Halkımız tarafından şifalı bir bitki olarak da bilinmektedir. Bu özelliklerinden dolayı bilimsel olarak araştırılması ve mineral değerinin tespit edilebilmesi uşkunun işsiz yöre için önemli bir geçim kaynağıdır. Türkiye’de dondurma pazarı 900 milyon TL’lik bir büyüklüğe sahip. Dünya dondurma pazarının yıllık hacmi 52.3 milyar Euro’dur. Uşkunu dondurma sektörüne kazandırılarak her mevsim tüketilmesini sağlayabiliriz. Dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor. Uşkun gövde kısmının kek ve benzeri ürünlerde aroma olarak değerlendirilmesi, yaprak ve köklerinin il ve ülke ekonomisine kazandırılması çalışmalarının başlatılması gerekmektedir” dedi.

Vali Muammer Türker ise, daha önce uşkundan kek yaparak kendisine ikram eden ve şimdi de uşkundan dondurma yaparak yörenin değerlerine sahip çıkan Sefer Kaçmaz’ teşekkür etti. Türker, “Uçkunlu dondurmaya olan talep çok artarsa uşkunu nasıl bulacağız. Kaçmaz, onun formülünü de bize buldu. Bahçelerde yetiştirmek ve kültür bitkisi haline getirmek yöntemi verdi. Ben Muş ilinde çalıştığım dönemlerde uşkunla tanıştım. Aslında biz SODES’ten proje yaparak üniversiteli öğrencilerimizi Tarım İl Müdürlüğü ile irtibatlandırarak Hakkari’nin bu değerini ortaya çıkartmak, ülkenin diğer kısımlarına tanıtmak, ticari ve endüstriyel olarak nasıl değerlendirilebileceğini araştırmak istiyoruz. İnsanlar tarafından severek tüketilen bir gıda maddesine malzeme olması da güzel bir şey. Uşkunu herkes bulamayabilir, ancak dondurma haline getirilirse herkes onun vitamininden faydalanabilir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Uyarı

Bu sitedeki içerikler tanı ve tedavi amaçlı değil, tamamen bilgilenme ve sağlıklı kalma konusunda tavsiye amaçlıdır. Burdaki bilgilerin tanı ve tedavi amaçlı kullanılmasından doğacak sonuçlardan sitemiz sorumlu tutulamaz. Sağlık ile ilgili bir probleminiz olması durumunda bir doktora başvurmalısınız.